söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samsom avgår som direktör på Karolinska

Publicerad: 24 september 2018, 15:50

Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

UPPDATERAD Melvin Samsom slutar som sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset efter flera år av kraftig kritik och lågt förtroende från läkarkåren.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetMelvin SamsomStockholms läns landsting

– Det är mitt eget beslut att avgå, säger Melvin Samsom till Dagens Medicin i en kort telefonintervju på kvällen.

Han säger att det inte har med den senaste kritiken att göra, där Dagens Nyheter avslöjat konsultnotor från företaget Nordic Interim där bland annat tidigare kollegor till Melvin Samsom hyrts in för 55 000 kronor per dag från Nederländerna. Inte heller ligger några politiska, eller andra påtryckningar bakom beslutet att avgå, hävdar han.

– Nej, det har inte påverkat.

Melvin Samsom säger att han känner sig redo att ta nästa steg och meddelade tidigare under dagen landstingsdirektör Malin Frenning att han lämnar Karolinska i slutet av mars-början av april 2019.

– Det är ett naturligt steg att lämna över till någon annan nu när omorganisationen nästan är klar.

Själv är han stolt över vad som åstadkommits under hans tid. Och han ser det som naturligt att få mycket kritik under en så stor omorganisation.

– Det kan också vara bra, beslut kan förbättras.

Vad har varit svårast under åren på Karolinska?

– Det är diskussionen om verksamhetsmodellen. Medierna underskattade hur mycket arbete som patienter och medarbetare lagt på att utveckla den tillsammans. Det framstod som om det var något färdigt vi bara plockade ner från en hylla. Modellen ger patientinflytande, det är dit framtidens sjukvård behöver gå.

Melvin Samsom tillträdde som sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset hösten 2014 för att genomföra den stora flytten av vården till det nya sjukhuset NKS, samt den stora omsorganisationen till temavård och patientflöden. Han värvades från Radboud University Medical Center i Nijmegen, ett av Nederländernas största universitetssjukhus.

Under många år har han varit starkt ifrågasatt för sitt sätt att leda arbetet. Han har kritiserats i samband med Macchiariniskandalen och i samband med Dagens Nyheters avslöjanden om stora konsultnotor från både Boston Consulting Group, BCG, och Nordic Interim. Omorganisationen i så kallad värdebaserad vård och långa cancerköer har också kritiserats. Flera enkätundersökningar har visat på ett lågt stöd hos medarbetarna, senast uppgav nära hälften av de anställda att de saknade förtroende för sjukhusdirektören Melvin Samsom och dennes ledningsgrupp.

Men under en kort presskonferens lyfter han fram det positiva internationella intresset och säger att Karolinska universitetssjukhuset har givit inspiration till kollegor från hela världen. Han känner sig även stolt för utvecklandet av en hållbar hälso- och sjukvårdsplan.

– Det har varit en enorm insats av alla inblandade med flytten och även med de tekniska problem vi stött på. Vi är väldigt stolta över alla medarbetare som lagt ned stor möda på att implementera den nya verksamhetsmodellen.

Melvin Samsom uppger att han inte har något nytt arbete.

– I min bransch kan man inte ha parallella uppgifter. Mina ansträngningar kommer att vara inriktade på Karolinska.

Och något om avgångsvederlag, eller hur länge han får lön, kan han inte avslöja.

– Jag har inte förhandlat om det än, det är inte klart, säger han till Dagens Medicin.

Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M), säger i en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter:

– Jag delar uppfattningen av att Karolinska universitetssjukhuset behöver ett nytt ledarskap när sjukhuset går in i nästa fas. När Melvin Samsom nu lämnat in sin avskedsansökan kommer landstingsdirektören att inleda en rekryteringsprocess av en ny sjukhusdirektör.

Relaterat material

NKS – detta har hänt

Karolinska hyrde in toppchefer för 133 miljoner

KS-styrelsen kräver ytterligare åtgärder

Produktionsdirektören på Karolinska avgår

Melvin Samsom får fortsatt förtroende

Utbredd misstro mot Karolinskas ledning

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev