Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samsom svarar på läkarföreningens kritik

Publicerad: 7 december 2016, 14:16

Melvin Samsom (arkivbild).

Foto: Izabelle Nordfjell

NY VERSION. Att förändringen till nya arbetssätt på Nya Karolinska Solna, NKS, kan bli svår, är förståeligt, enligt sjukhuschefen Melvin Samsom. Han förnekar att konsulter styrt organisationen. Läkarföreningen har väckt frågan om en misstroendeförklaring.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhusetMelvin Samsom

I ett öppet brev till sjukhusledningen har läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset kritiserat den nya organisationen och arbetsmodellen på NKS.  Föreningen ser risker i temaorganisationen och kräver att samarbetet med konsultbolaget som deltagit i arbetet inför flytten till NKS upphör.

Läkarföreningen menar även att organisationsmodellen saknar evidens och att beslutsansvaret kring patienterna blir otydligt.

Nu har sjukhusdirektör Melvin Samsom svarat på föreningens brev.

Han anser att verksamheten på NKS kommer att bedrivas utifrån ett arbete som sjukhusets divisionschefer byggt upp i samarbete med medarbetarna. Att konsulter skulle ha tagit fram verksamhetsmodellen är felaktigt. ”Det har sjukhuset gjort”, skriver Melvin Samsom.

Han uttrycker att förändringsarbetet ska förberedas, diskuteras och genomföras stegvis. Något facit finns inte, skriver han.

Som exempel nämns att ledningsrådet skjutit upp beslut om ny organisationsmodell för tre teman: cancer, inflammation samt trauma och reparativ medicin, har skjutits upp, för att få mer tid att diskutera och ”komma överens i specialitetsfrågan ”.

Att sjukhuset använder konsulter i arbetet förklarar han med att det finns behov av extraresurser.

”I arbetet med verksamhetsmodellen har konsulter i olika perioder gett stöd till programledningen, till delar av verksamheten och supportorganisationen inom HR och ekonomi.”

Han avslutar sitt brev med att han – som läkare – har förståelse för den osäkerhet som kan finnas inom kåren och bjuder in läkarföreningen till fortsatt dialog om det stora förändringsarbete som pågår på sjukhuset.

En granskning från Sveriges Radio P4 Stockholm visar att Melvin Samsom köpte personlig konsulthjälp vid sitt tillträde för 244.000 kronor i månaden.

Läkarföreningen på Karolinska har i veckan haft årsmöte och då väcktes frågan om misstroendeförklaring, enligt Dagens Nyheter.

– Vi har från läkarföreningen vid upprepade tillfället ställt frågor om konsulternas roll på sjukhuset, och om vem som egentligen styr men inte fått konkreta svar. Nu är vårt förtroende för ledningen förbrukat, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset, till DN.

Relaterat material

Konsultnotan för NKS flyttkalas oklar för Karolinska

Kritiserad NKS-flytt gick enligt planerna

Därför skriver läkarföreningen en förklaring om missförtroende

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev