Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samtal är det nya sättet att göra affärer

Publicerad: 16 november 2012, 09:07

Prata först och gör affärer sen. Så funkar den nya upphandlingsmodellen konkurrenspräglad dialog som sprider sig i Sverige.


Konkurrenspräglad dialog infördes i lagen om offentlig upphandling, LOU, för ett par år sedan. På Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, märker man att det är många som är nyfikna på modellen.

– Vi får allt fler frågor från kommuner och landsting som är intresserade av detta, säger Mathias Sylwan, förbundsjurist på SKL.

Konkurrenspräglad dialog inleds med att beställaren söker leverantörer som är intresserade av att delta i upphandlingen.

– Man annonserar och beskriver vad man vill att kontraktet ska handla om. Men det ska inte vara för detaljerat för då finns det inget utrymme kvar för diskussion, säger Mathias Sylwan.

Det finns tydliga regler för när upphandlingsformen får användas.

– Konkurrenspräglad dialog får bara användas i särskilt komplicerade upphandlingar. Det är när beställaren inte har en bestämd uppfattning om hur utförandet ska göras på bästa sätt. Eller när beställaren inte har bestämt sig för vilken finansieringsform de vill använda, säger Mathias Sylwan.

När svarstiden har gått ut bjuder beställaren in minst tre av de leverantörer som anmält intresse till dialog. Denna dialog sker med leverantörerna var för sig. Det råder sekretess under samtalen. Det landsting som är beställare får aldrig berätta för en leverantör vad någon annan av leverantörerna som deltar i dialogen har sagt. Det som lockar kommuner och landsting att använda denna upphandlingsform är just möjlig­heten till samtal med olika leverantörer En möjlighet som inte finns vid en traditionell upphandling.

– Ofta handlar det om att kommunen eller landstinget vill ha in en kommersiell aktör för att få synpunkter och idéer. Man kanske har en idé som kostar mer än vad budgeten tillåter. Då vill man få en dialog med en kommersiell aktör som kanske kan hitta nya affärsmöjligheter. Tanken är att skapa en ”vinna-vinna-­situation” som både beställaren och leverantören ska tjäna på, säger Mathias Sylwan.

De slutna dialogsamtalen kan pågå i många månader. När leverantören känner sig nöjd med dialogen begärs anbud in.

– Beställaren bjuder in leverantörerna i dialogen att lämna anbud som bygger på det som har stötts och blötts i dialogen. Det kan gå ganska snabbt eftersom anbuden i många fall kan ha blivit klara i dialogen även om de inte har lämnats in formellt, säger Mathias Sylwan.

Sedan väntar det brutala avgörandet där vinnaren får kontraktet och förlorarna inte får någonting alls för den tid de har lagt ner.

Relaterat material

Modellen gav Skåne en bättre IT-lösning

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev