Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samtal med föräldrar ska förebygga barnfetma

Publicerad: 16 december 2005, 08:57

Barnhälsovården i Skaraborg startar ett handlingsprogram mot övervikt hos förskolebarn. Hälsosamtal med föräldrarna ska verka förebyggande och redan överviktiga barn ska få specialhjälp.


Som en del i att motarbeta den nationellt skenande barnfetman startar Västra Götalandsregionen ett handlingsprogram mot överviktiga barn inom primärvården i Skaraborg. Strategin är framför allt primärpreventiv. Barnhälsovården vill nå föräldrarna innan barnen har hunnit utveckla övervikt eller fetma. Handlingsprogrammet riktar sig därför till barn mellan 1,5 och 5,5 år.

- Modellen har redan prövats i ett lyckat pilotprojekt i Mariestad. Den bygger på hälsosamtal med alla föräldrar som kommer till BVC. Vi pratar bland annat om maten, vilka mellanmål de får och hur mycket de rör sig, berättar Christina Djäken som är samordnande sjuksköterska för Barnhälsovården i Skaraborg.

Hälsosamtalen med föräldrarna startar när barnen är 1,5 år och fram till och med 3 års ålder ingriper Barnhälsovården inte mot övervikt annat än i särskilt grava fall. Först från och med fyra års ålder sätts sekundärpreventiva insatser in vid behov.

- Vi selekterar ut familjer med riskbarn och frågar föräldrarna om de vill vara med i en behandlingsgrupp mot övervikt. Behandlingen riktar sig enbart till föräldrarna och bygger på kognitiv beteendeförändring, att lära dem att långsamt ändra sin och därmed barnens livsstil, säger Christina Djäken.

Hon berättar att det kan räcka med att utesluta läsk och godis till vardags för att barnen ska tappa sina extra kilon.  Handlingsprogrammet i Skaraborg kommer att inlemmas permanent i Barnhälsovården. För att se hur framgångsrik metoden är ska projektet också utvärderas av forskare vid Skaraborgsinstitutet i Skövde. Barnens längd och vikt kartläggs och sjukvårdspersonal och föräldrar djupintervjuas.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev