Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Samtliga läkare sade upp sig på Caremas vårdcentral

Publicerad: 14 mars 2006, 13:02

Samtliga läkare på Caremas vårdcentral i Årjäng har sagt upp sig. Carema vill att läkarna ska klara av fler patienter. Nu kommer hela vårdcentralen istället att bemannas med hyrläkare.


Vid Vårdcentralen i Årjäng i Värmland jobbar sammanlagt fyra läkare. De senaste fem veckorna har samtliga dock sagt upp sig. Bakgrunden är att Carema Närvård, som tog över driften av vårdcentralen i Årjäng den 1 november 2004, inte tycker att läkarna tar emot tillräckligt många patienter.

- Under flera år har det varit svårt att ge det antal läkartider som befolkningen har behov av. De ordinarie läkarna har haft svårt att öka tempot och därför har vi under en längre tid försökt att få dem att ändra arbetsätt, säger Eva Dahlén, närvårdschef för Carema i Värmland.

Caremas krav är att läkarna vid vårdcentralen i Årjäng ska ta emot i snitt tio patienter per dag för att uppfylla befolkningens behov. Hur många patienter läkarna klarar av idag vill hon inte berätta - men hon säger att det är alldeles för få.

- Läkarna känner att de inte orkar med att arbeta i den takt som vi kräver och det är antagligen en av förklaringarna till att man valt att säga upp sig, säger Eva Dahlén.

Kan dra in ledig dag  Under det senaste halvåret har Carema kallat till flera möten för att hitta sätt att effektivisera arbetet på vårdcentralen. Arbetsgivaren har föreslagit att läkare och sjuksköterskor ska samarbeta mer kring patienterna för att på så sätt undvika onödiga läkarbesök. En annan tanke har varit att schemalägga läkarna. Sedan 2005 har varje läkare styrt över sin egen tidbok - och enligt Eva Dahlén har läkartiderna blivit ännu färre sedan dess.

- Dessutom har läkarna fått full lön även fast de får disponera en dag i veckan till personlig utveckling. Men en förutsättning måste ju vara att läkaren klarar sitt åtagande på de fyra dagar man är på arbetsplatsen - därför har vi diskuterat att dra in den lediga dagen, säger Eva Dahlén.

Läkarna som har sagt upp sig har en uppsägningstid på tre månader. Efter det räknar Carema med att vårdcentralen kommer att bemannas helt av hyrläkare, fram till dess att företaget lyckas rekrytera fasta läkare. Något hyravtal är ännu inte underskrivet - men priserna för inhyrda läkare ligger normalt betydligt högre än lönen till en fast anställd läkare. Dessutom innebär uppsägningarna att många Årjängbor förlorar sin fasta husläkare.

Hade det inte varit bättre att anställa en till läkare i stället för att ta in dyra hyrläkare?

- Man kan se det från andra hållet också. Om vi har högt betalda människor som inte mäktar med att producera mycket sjukvård så kan det vara dyrare än att ta in hyrläkare som tar emot fler patienter. Vi har försökt hitta lösningar - men fler morötter har jag svårt att bjuda på i dagsläget, säger Eva Dahlén.

Känner sig hårt pressade  Den lokala läkarföreningen är mycket kritisk till Caremas agerande.

- Man kan inte säga att läkarna ska ta emot fler patienter utan att först analysera vårdtyngden och vilken typ av patienter de har. Komplicerade patienter tar mer tid, säger ordföranden Elisabeth Rimeika.

Hon säger att läkarna i Kristinehamn också har känt sig hårt pressade av arbetsgivaren Carema.

- De har dragit ned på personal och flera läkare har tagit tjänstledigt för att de inte fått gehör hos arbetsledningen, säger Elisabeth Rimeika.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev