Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sändes hem utan tillsyn – dog

Publicerad: 26 juli 2012, 08:00

Varken de anhöriga eller hemtjänsten fick veta att den svårt sjuke mannen kommit hem från sjukhuset. Tre dagar senare hittades han död. Nu har händelsen Lex Maria-anmälts.

Ämnen i artikeln:

Norrbottens läns landstingPiteå älvdals sjukhus

Den cancersjuke 68-åringen hade grav afasi efter en hjärnblödning och båda benen var amputerade. Han fick besök av hemtjänsten från Älvsbyns kommun sex gånger om dagen, och tillsyn tre gånger per natt, berättar Piteå-Tidningen.

En fredag i juni hade han bröstsmärtor och hemtjänsten såg till att han kom till vårdcentralen i Älvsbyn. Därifrån fick han åka till Piteå älvdals sjukhus för undersökning. Dagen därpå ringde hans dotter till avdelningen för palliativ vård där han brukade vårdas för att höra hur han mådde, men fick inte kontakt med någon ur personalen.

Familjen och hemtjänsten trodde att mannen var kvar på sjukhuset, men han hade skickats hem redan samma dag som han kom dit. Mannen blev utan mat, medicin och tillsyn över helgen, och på måndagen hittade en bekant honom död i sin säng.

Älvsbyns kommun har gjort en avvikelserapport om händelsen, som även är Lex Maria-anmäld. Enligt Piteå-Tidningen ska sjukhuset göra en egen utredning och träffa kommunen för att diskutera bättre rutiner när patienter inte blir inskrivna.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev