måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sandoz ger upp om subvention

Publicerad: 9 november 2006, 15:35

Ännu ett läkemedelsföretag ger upp hoppet om subventionering av magsyreläkemedel. Sandoz drar tillbaka sitt överklagande till Läkemedelsförmånsnämnden.


Överklagandet från läkemedelsföretaget Sandoz gällde Acinil (cimetidin) som hämmar produktion av magsaft och bland annat används för att läka sår på magsäck och tolvfingertarm.

Men läkemedelsföretaget Sandoz drar nu tillbaka sitt överklagande och blir därmed det sjunde företag som accepterat det faktum att Läkemedelsförmånsnämnden efter en granskning av magsyreläkemedel beslutat att slopa subventionen för ett tjugotal av dem. Bland dessa läkemedel fanns förutom Acinil även Gaviscon och Losec.

Granskningen visade att prisskillnaden mellan kopior av Losec och andra snarlika preparat är mycket stor, trots att den medicinska effekten är likvärdig.

Läkemedelsförmånsnämndens generaldirektör Ann-Christin Tauberman beskriver Sandoz beslut att dra tillbaka sitt överklagande som glädjande.

– Vår granskning av läkemedelssubventionerna innebär att samhället kan få ut mer hälsa för de pengar som satsas på läkemedel, säger hon i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev