Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sänkning av pris på melatonin dröjer

Publicerad: 1 juli 2020, 12:41

I dag började nya föreskrifter gälla som gör det möjligt för TLV att sänka priset på storsäljande lagerberedningar. Någon prissänkning är dock inte aktuell förrän efter sommaren. Därmed dröjer kostnadskontrollen på melatonintabletter, vars höga försäljning Dagens Medicin nyligen uppmärksammat.


Ämnen i artikeln:

ApoteksmarknadenSömnstörningarTLV

Artikeln är uppdaterad med kommentarer från Gunilla Rönnholm, torsdag 2 juli kl 12.44.

De nya föreskrifterna gäller för lagerberedningar där försäljningen överstiger 5 miljoner kronor per år och där antal mot recept utlämnande förpackningar överstiger 10 000 förpackningar per år eller om det föreligger särskilda skäl.

Framför allt är Melatonin AGB den produkt som uppfyller de kriterierna. Dagens Medicin berättade nyligen hur denna lagerberedning, såld under så kallad rikslicens, på kort tid seglat upp som det tionde mest sålda läkemedlet i Sverige och inbringat flera hundra miljoner kronor i vinst till ett familjeägt apotek i Borrby i Skåne.

I går skrev Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, på sin hemsida att myndigheten nu ska utreda ”om det finns lagerberedningar där priset bör sänkas utifrån de kriterier som framgår i föreskriften”. Berörda företag kommer att kontaktas efter sommaren då myndigheten ”inleder arbetet”.

Ni ska utreda om det finns lagerberedningar där det finns förutsättningar för att sänka priset. Hur kommer det sig att ni inte har gjort de utredningarna tidigare?
”De nya reglerna träder ikraft den 1 juli. Före dess kan myndigheten inte påbörja utredningen. I och med att de nya reglerna nu har trätt i kraft har vi mandat att utreda förutsättningarna för prissänkningar på ett rättssäkert sätt med tydliga regler som säkerställer en likabehandling av alla aktörer”, svarar enhetschefen Gunilla Rönnholm på TLV i ett mejl.

Det torde vara uppenbart att Melatonin AGB mer än väl uppfyller kriterierna för att få sänkt pris. Varför behöver det utredas över sommaren?
”För TLV ska kunna säkerställa att vi gör utredningar på ett rättssäkert sätt med tydliga regler behöver vi en viss tid för utredning. Vi har redovisat försäljningsutvecklingen för lagerberedningar och antalet produkter som har försäljning överstigande 10 000 i både rapport och konsekvensutredning. […] Men det är inte det samma som att anta eller förutsätta att det kommer beslutas om prisändring för samtliga av dessa produkter, eller endast för dessa produkter. TLV gör en helhetsbedömning av samtliga kriterier som framgår i föreskriften”, svarar Gunilla Rönnholm.

Som vi berättat tidigare har apoteket i Borrby överklagat TLV:s nya föreskrifter som de anser innebär ett vinsttak.

En lagerberedning är ett apotekstillverkat extemporeläkemedel där efterfrågan är så stor att en större mängd tillverkas och lagerhålls. Lagerberedningar subventioneras normalt om indikationen inte är bagatellartad och priset inte överstiger liknande extemporeberedningar.

Melatonin AGB är prissatt till 756 kronor burken om 100 tabletter. År 2019 såldes 442 799 förpackningar i Sverige.

Relaterat material

”Det fanns mycket förfrågningar om melatonin”

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev