Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sänkt könsbytesgräns utreds

Publicerad: 2 januari 2014, 08:30

Regeringen vill utreda sänkt åldersgräns för när det ska vara möjligt att göra ett juridiskt könsbyte.


Regeringen har tagit fram en ny hbt-strategi kring alla frågor som berör homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. I den nya strategin föreslår regeringen en utredning om sänkt åldersgräns för att få byta juridisk könstillhörighet. Det berättar Erik Ullenhag (FP), ansvarig minister för hbt-frågor, för Svenska Dagbladet. I dag är gränsen 18 år.

– Jag ser att vi behöver ändra åldersgränsen för att byta juridiskt kön. För en 15- eller 16-åring kan ett år vara en väldigt lång tid i förhållande till hur man mår, säger Erik Ullenhag till Svenska Dagbladet.

Utredningen ska bland annat granska de konflikter som kan uppstå vid en lagändring. Till exempel vad som händer om en omyndig person vill byta juridiskt kön men föräldrarna säger nej.

För att få byta juridiskt kön krävs det ett läkarutlåtande från en psykiater som har följt och utrett patienten under en längre tid. I ansökan om nytt juridiskt kön ska den sökande ange eventuell vilja att genomgå könskorrigerande operationer. Men dessa operationer kräver ett särskilt tillstånd utöver det juridiska könsbytet.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev