söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sänkt pris på akut-p-piller

Publicerad: 23 mars 2005, 14:16

Efter omfattande kritik mot prishöjningen av akut-p-pillret Norlevo sänker läkemedelsföretaget Nycomed priset.


I januari höjde läkemedelsföretaget Nycomed dramatiskt priset för sitt akut-p-piller Norlevo - från 119:50 kronor till 199 kronor. Det ökade priset motiverades med att unga kvinnor använde pillret alldeles för frekvent.

Prishöjningen väckte en massiv kritik eftersom många befarade att tillgängligheten skulle minska då konsumenterna till stor del består av unga kvinnor, som inte är en ekonomiskt stark grupp. Många uppfattade det även som att företaget försökte dölja sin önskan att tjäna mer pengar bakom ett ädlare motiv. För samtidigt gjorde Nycomed reklam för sin produkt i TV4: s dokusåpa Paradise Hotel.

Enligt Ann-Chriztine Ericsson, vd för Nycomed AB, har företaget tagit till sig kritiken och sänker därför från och med den 1 maj priset på Norlevo till 159:50 kronor.

- Beslutet om prishöjningen fattades på affärsmässiga grunder. Det väckte en konstruktiv debatt om tillgänglighet, som vi har lyssnat på och därför sänker vi priset, säger hon.

Ann-Chriztine Ericsson medger att beslutet om prishöjningen inte var riktigt väl underbyggt eftersom det inte fanns några väldokumenterade belägg på överanvändning mer än viss information från enskild personal på apoteken. Priset kommer dock fortfarande att vara högre än tidigare.

- Den information jag hade vid detta tillfälle var att det fanns en viss överanvändning. Men fortfarande tycker vi att det finns rum för en prishöjning utan att minska tillgängligheten, säger hon.

Jessica Nordin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev