Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sår kan läka dubbelt så snabbt

Publicerad: 16 juli 2012, 09:59

Sårbehandling med VAC på patient med ljumsksnitt.

Sårläkningstiden efter kärloperationer kan halveras. Det visar en studie i Skåne.


Patienter som genomgått en kärloperation där läkarna gått in via ljumsken drabbas ofta av sårinfektioner. Den manuella sårrengöringen och omläggningen för dessa patienter är tids- och resurskrävande för sjukvården.

Nu visar en ny studie att vården av dessa patienter kan förbättras och förkortas genom att använda en så kallad VAC-maskin. Det är en liten bärbar apparat som skapar undertryck, torrlägger såren och samlar upp vätskeläckaget i en behållare.

– Vår studie visar att den här metoden halverar sårläkningstiden jämfört med patienter som får traditionell behandling, säger Christina Monsen, sjuksköterska på kärlkirurgiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus.

I sin magisteruppsats vid Malmö högskola har hon jämfört tio patienter som fick traditionell såromläggning med tio patienter som behandlades med VAC-maskin. Såren hos patienterna som behandlades med VAC-maskin läkte på i genomsnitt 57 dagar. För patienterna som behandlades med traditionell omläggning tog läkningen i genomsnitt 104 dagar.  Att använda VAC-maskin är visserligen en dyrare behandling. Men eftersom resultatet är så mycket bättre tror Christina Monsen att det ändå blir lönsamt på lång sikt.

– Den här metoden kan både spara pengar till sjukvården och spara lidande för patienterna, säger Christina Monsen.

Hon tror att resultaten i studien kan få betydelse även för andra patientgrupper, till exempel patienter inom annan kirurgi och för diabetespatienter med fotsår.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev