lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sars kan infektera hjärnan

Publicerad: 16 september 2005, 06:43

Viruset som orsakar sars, svår akut respiratorisk sjukdom, infekterar inte bara luftvägarna. Kinesiska forskare visar nu att viruset kan angripa hjärnan och orsaka betydande problem i det centrala nervsystemet.


Forskarna, som är knutna till bland annat Guangzhou Institute of Respiratory Diseases i Kina, publicerar nu sina rön i tidskriften Clinical Infections Diseases nätupplaga.

Coronaviruset som orsakar sars smittar via små droppar av saliv som sprids när en drabbad person hostar. De vanliga symtomen på sjukdomen som orsakade epidemin i Asien vintern 2003 är feber, huvudvärk, muskelsmärtor och lunginflammation. Vissa patienter utvecklar även neurologiska symtom.

I artikeln beskriver forskarna ett fall med en 39-årig läkare som drabbades av sjukdomen. Utöver de vanliga symtomen utvecklade han synproblem, och sedan allt värre symtom som rastlöshet, förvirring och hallucinationer. Datortomografi visade att mannen hade fått en hjärnskada.

Mannen dog, och hans hjärna undersöktes. Den visade sig innehålla sars-viruset. Dessutom upptäckte forskarna höga nivåer av ett inflammatoriskt ämne, interferon gamma, i mannens hjärna och blod.

En hypotes är att interferonet kan ha bidragit till mannens hjärnskador, genom att locka immunceller till infektionshärden. Där kan den inflammatoriska processen ha gjort mer skada än nytta.

Att hämma inteferon gamma, till exempel med neutraliserande antikroppar, skulle kunna vara ett sätt att mildra hjärnskadorna. Men immundämpande läkemedel måste användas med försiktighet så att infektionen inte förvärras, poängterar forskarna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev