lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Särskild grupp ska bistå Södersjukhuset

Publicerad: 25 februari 2020, 10:21

Stockholms sjukvårdsupprops demonstration den 14 december 2019.

Foto: Claudio Bresciani/TT

För att få bukt med situationen på Södersjukhuset ska en grupp ledd av regiondirektören hjälpa sjukhuset att lösa situationen på akutmottagningen. Samtidigt protesterar personal i hela landet mot förhållandena i vården.


Den särskilda gruppen på Södersjukhuset ska bland annat arbeta med att initiera samverkan för omhändertagande av multisjuka patienter och vidareutveckla processer för en ökad genomströmning och därmed kortare väntetider på akutmottagningen.

– Behovet av insatser för väsentligt förbättrade förhållanden för gruppen multisjuka, företrädesvis äldre, och deras omhändertagande i den samlade vårdkedjan i och utanför sjukhusen framstår som avgörande för akutsjukhusens kvalitativa omhändertagande av samtliga patienter. Det krävs åtgärder för att förbättra logistik och omhändertagande inom sjukhusen, säger Carina Lundberg Uudelepp, regiondirektör i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

I gruppen ska även direktörer vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns sjukvårdsområde och Södersjukhuset ingå, samt en representant för Stockholms stads ledning för att få med kommunperspektivet.

Helgens krisartade situation på Södersjukhuset var bara det senaste i raden av tillfällen då mediernas fokus riktades mot problemen i sjukvården. Det var tredje gången i år som sjukhuset gick upp i stabsläge på grund av ett krisartat läge på akutmottagningen.

Agerandet från regionen kommer efter att protester från sjukvårdspersonal har fått stor medial uppmärksamhet, både i lokal och riksmedia.

Sjukvårdsuppropet i Stockholm startade i november 2019 som en reaktion på varslen som lagts på Stockholms sjukhus. De samlade omkring 3000 personer i en demonstration till Landstingshuset i december. Initiativtagarna är ST-läkare just på Södersjukhuset.

Samtidigt har vårdpersonal startat grupper på flera håll i landet för att protestera mot förhållandena i vården. I Göteborg har vårdpersonal protesterat mot nedskärningar och besparingar efter varsel. I Jämtland Härjedalen protesterar personal mot ändrade arbetstider. I Skåne och Linköping har sjuksköterskor dragit igång ett sjukvårdsupprop liknande det i Stockholm. Och i Värmland samlas namnlistor in i protest mot neddragningar av vårdplatser och arbetsbelastningen. Den 29 mars planerar Sjukvårdsuppropen i Stockholm och Göteborg nya demonstrationer.

Att de medicinska resultaten förbättras medan tillgängligheten är ett fortsatt stort problem framgår i Dagens Medicins stora rankning Bästa sjukhuset.

Frågan är hur den dåliga tillgängligheten påverkar allmänhetens förtroende för vården.

– Samhällskontraktet är en metafor för att den som råkar bo i ett visst land och bidrar med skatt där, också ska få välfärd tillbaka. Sjukvård är en del av detta. I den mån man upplever att välfärden inte fungerar så blir det problem, säger Tommy Möller, professor i statskunskap vid Stockholms universitet, till TT.

Något som också diskuteras i samband med tilltron till den offentliga sjukvården är teckningen av privata sjukvårdsförsäkringar, som Dagens Medicin också skrivit om, senast i dag tisdag.

Relaterat material

”Arbetssituationen absolut inte acceptabel”

Verksamhetschef: ”Det finns inga marginaler”

Södersjukhuset fick hänvisa patienter till Huddinge

Starbrink: ”Vi har blivit bättre på dialog”

”Ansvarsfullt och klokt”

SARA HEYMAN, DAGENS MEDICIN/JOHANNA CEDERBLAD, TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev