Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sårsmärta ska minimeras

Publicerad: 17 november 2008, 16:31

Sårsmärta ska minimeras

Foto: Foto: Photos.com

Sårsmärtforskaren Christina Lindholm kräver att patienters sår ska läggas om utan smärta. Hon är en av forskarna bakom de riktlinjer som nu ska säkerställa bra sårvård internationellt.


Christina Lindholm, professor i klinisk omvårdnad vid Högskolan i Kristianstad, anser att det lidande som är förenat med smärtsamma sår är för lite uppmärksammat. Hon berättar i en artikel på Vårdfackets hemsida om sin tidigare forskning.

– Patienterna grät när jag frågade om de hade ont. De hade inte berättat om sina smärtor för någon i vården eftersom de inte ville störa eller vara besvärliga.

Hon har ingått i en internationell expertgrupp som nyligen tagit fram ett konsensusdokument som ska vara styrande vid all vård av patienter med sår.

Enligt Christina Lindholm är det svårt att bedöma smärta, men väldigt viktigt att ställa en smärtdiagnos.

– Det räcker inte att veta smärtans intensitet mätt vid ett enstaka tillfälle. Sårsmärta måste utredas systematiskt. Att låta patienten föra smärtdagbok är en bra början, säger Christina Lindholm till Vårdfacket.

I dokumentet ingår tio handfasta punkter om tillvägagångssätt vid sårvård. Punkterna tar upp allt från identifiering och utvärdering av smärtan till rengöring av såret och smärtlindring.

Konsensusdokumentet antogs i Toronto i Kanada på en kongress som hölls av den internationella organisationen för sårbehandling.

Läs mer:

Minimizing pain at dressing-related procedures: Implementation of pain relieving strategies

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev