Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Satsa två dagar på att lära mer om kvinnors och mäns hälsa

Publicerad: 4 februari 2011, 10:35

Satsa två dagar på att lära mer om kvinnors och mäns hälsa

Manlig sexualitet och kvinnans rätt att bestämma över sin egen reproduktion – det är några av de ämnen som tas upp när Dagens Medicin ägnar två temadagar åt de båda könens hälsa.


Den 9 mars arrangerar Dagens Medicin åter ett seminarium om mannens hälsa, Leva som en karl eller dö som en man?. Temadagen tar ett brett grepp om mäns hälsa i olika åldrar.

Kurator Malin Drevstam på sex- och samlevnadsmottagningen vid Danderyds sjukhus frågar sig hur mycket av mannens självkänsla som ligger i den sexuella förmågan. Ralph Peeker, docent och överläkare i urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset
i Göteborg, berättar om risk- och friskfaktorer för män över 50.

Att kvinnor lider av depression, medan män dör av den, är utgångspunkten för en föreläsning av Wolfgang Rutz, professor i socialpsykiatri i tyska Coburg. Dagen avslutas med en paneldiskussion på temat männen och folkhälsan – var sätter vi in åtgärderna? Robert af Jochnik, grundare av och styrelseordförande i Oriflame Cosmetics, är en av deltagarna.

Dagen därpå, den 10 mars, är det kvinnornas tur, med Kvinnans hälsodag 2011. Bland annat ger Outi Hovatta, professor vid enheten för obstetrik och gynekologi vid Karolinska universitets­sjukhuset, en kunskapsöversikt över var vetenskapen står i dag när det gäller assisterad befruktning. Det blir debatt om hur vården ska hantera önskan om surrogatmödraskap, där bland andra Kajsa Ekis Ekman, författare till boken Varat och varan deltar.

Hormontillskottens återkomst i behandling av klimakteriebesvär är temat för föreläsningen av Bo von Schoultz, professor emeritus och överläkare vid kvinnokliniken, Karolinska universitetssjukhuset. Britt-Marie Halldén, forskare och barnmorska, Högskolan i Borås, redogör för sina färska forskningsresultat om hur ungdomar resonerar inför en abort.

Anmälan och mer information finns på dagensmedicin.se/seminarium.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev