Nyheter
Satsning på mjuka frågor fick söktrycket att hårdna i Kungälv
Publicerad: 15 september 2006, 13:34
Kungälvs sjukhus har flest sökande per AT-block, enligt Dagens Medicins undersökning. En stark satsning på mjuka frågor och bra handledning kan vara förklaringen.
Vid den senaste antagningen till AT-tjänstgöring slogs nästan 20 personer per utannonserat AT-block om de åtråvärda platserna vid Kungälvs sjukhus. Aldrig tidigare har intresset varit så stort. Söktrycket har gjort Kungälv till Sveriges populäraste sjukhus, sett till antal sökande per AT-block.
- Det är ju naturligtvis väldigt roligt. Men att det förhåller sig på det här sättet har också ställt oss inför ganska unika problem. Det är ju alltid roligt att säga ja till människor, inte lika roligt att säga nej, kommenterar vikarierande AT-studierektorn, Mats Holmberg.
Att Kungälvs sjukhus har stigit i popularitet bland AT-läkarna stärks även av den enkätundersökning bland läkare som Sveriges yngre läkares förening, Sylf, gör varje år. Där har Kungälvs sjukhus klättrat starkt från 40:e plats år 2003, via 9:e plats 2004, ända till andraplatsen i fjol. Men, det blåser på toppen - i år föll sjukhuset till 14:e plats.
Ett antal förändringar i utbildningen skulle enligt Mats Holmberg kunna förklara sjukhusets ökade popularitet. Bland annat har det gjorts en stor satsning på de lite "mjukare" frågorna.
- Vi har två tvådagarsinternat där vi behandlar frågor som patientrelationer och relationer med andra yrkesgrupper, då vi hyr in utomstående konsulter, det är nytt, säger Mats Holmberg, som samtidigt är noga med att poängtera att de förändringar som gjorts är att tillskriva hans föregångare på AT-rektorsposten, Valdemar Ehrling.
Sjukhusets satsning på de mjukare frågorna är något som verkligen uppskattas av AT-läkarna, intygar Sara Lundqvist som gör sin andra termin som AT-läkare på sjukhuset:
- Vad som är roligt är att de har satsat på handledning inte bara i de strikt naturvetenskapliga och medicinska frågorna. Våra handledare utbildas också för att kunna handleda i frågor som ledarskap, konflikthantering och patientmöten. De tar det verkligen på allvar. Pratar du med AT-läkare från andra sjukhus så är det ofta just handledningen som fallerar.
Sara Lundqvist sökte sig till Kungälvs sjukhus dels för att hon bor i Göteborg och har nära hem, dels för att hon hört talas om Kungälvs goda rykte från bekanta. Lönen spelade mindre roll, något som blir tydligt när man tittar på lönestatistiken över landets utbildningssjukhus.
De sjukhus med högst söktryck tillämpar nästan uteslutande lägstalöneprincipen, medan mindre sjukhus långt från universitetsorterna använder lönen som ett rekryteringsverktyg. På vissa orter kan en ingångslön för AT-läkare ligga på nästan samma nivå som för en ST-läkare på andra sjukhus.
- Lönen är inte så hög här, det är sant. De säger att de tillämpar individuell förhandling. Men i praktiken får alla samma lön, säger Sara Lundqvist.
Men trots den jämförelsevis låga lönen är Sara Lundqvist och hennes AT-kollegor alltså mycket nöjda med sin arbetsplats.
- Det som är bra här är att man blir delaktig, utan att bli inslängd eller intvingad i saker som man inte lärt sig hantera ännu. Det är ett lagom högt tempo i infasningsprocessen, säger Sara Lundqvist.