lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SBL Vaccin får böta för broschyrer

Publicerad: 21 september 2006, 11:01

SBL Vaccin får inte påstå att koleravaccinet Dukoral hjälper mot turistdiarré. Det slår Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation, NBL, fast i ett yttrande.


Tidigare hade vaccinet Dukoral godkänd indikation som vaccin mot enterotoxinproducerande Ecoli, ETEC, den vanligaste orsaken till turist­diarré. Sedan 2004 är medlet dock bara godkänt som kolera­vaccin.

SBL Vaccin marknadsför sin produkt bland annat genom en broschyr, som delas ut på vaccinationscentraler. I broschyren står bland annat att Dukoral "skapar en 85-procentig skyddseffekt mot kolera. Vaccinet stimulerar tarmen att även bilda antikroppar mot det vanliga LT-toxinet, som ETEC-bakterier bildar".

Enligt texten i broschyren kan alla friska resenärer, vuxna som barn, vaccineras "för att minska risken att få semestern förstörd på grund av diarré".

Nämnden för läkemedelsinformation, NBL, slår i sitt yttrande fast att läsaren vid en flyktig genom­läsning kan få uppfattningen att Dukoral kan användas för vaccinering mot en rad sjukdomar med samlingsnamnet turistdiarré, i synner­het ETEC. Genom att marknadsföra Dukoral på en inte godkänd indikation har SBL Vaccin därmed handlat i strid med god sed. SBL Vaccin uppmanas därför att i framtiden ta hänsyn till NBL:s yttrande vid utformningen av sin läke­medels­information. Företaget måste också betala en avgift på 140000 kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev