Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SBU: Tätare kontroller av glaukompatienter behövs

Publicerad: 11 Juni 2008, 06:59

Patienter med grön starr borde genomgå synfältsundersökningar oftare än i dag. Det är en av slutsatserna i en stor utvärdering från SBU som publiceras i dag, onsdagen den 11 juni.


Ämnen i artikeln:

Glaukom/Grön starr

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har utvärderat den vetenskapliga grunden för diagnostik, uppföljning och behandling av kroniskt öppenvinkelglaukom, grön starr.

Anders Heijl är professor i oftalmologi vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö och ordförande för projektet. Enligt honom visar utvärderingen att läget i svensk glaukomsjukvård är ganska gott.

– Behandlingen fungerar och har god effekt. Det har skett en stor instrumentutveckling – men den apparatur som finns i ögonsjukvården är bra, säger han.

En av slutsatserna i rapporten är att det finns gott stöd för att sänkning av ögontrycket med mer än 20 procent fördröjer synförlusten hos patienter med grön starr.

Däremot visar en enkät som SBU har gjort att det finns stora variationer i hur ofta patienter med konstaterad grön starr följs upp. Risken är då att man missar de patienter som har en mer aggressiv form av sjukdomen.

– Om vi ökade antalet synfältsundersökningar med en halv till en gång per patient, så skulle vi öka kvaliteten i vården mycket, säger Anders Heijl.

Ämnen i artikeln:

Glaukom/Grön starr

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev