lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SBU vill skapa fri webbplats för relevant hälsoinformation

Publicerad: 30 april 2013, 08:52

Med ett hälsobibliotek på nätet ska vårdpersonal slippa surfa runt bland felaktig eller irrelevant information, enligt ett förslag från SBU.


Vårdpersonal och andra ska på ett enda ställe kunna söka efter information . Det är Statens beredning för medicinsk utvärderings, SBU:s, vision efter att på uppdrag av regeringen ha utrett hur ett nationellt hälsobibliotek på nätet kan utformas.

På samma ställe ska handböcker, riktlinjer, vetenskapliga rapporter och annan relevant information samlas. Syftet är att nätanvändarna ska slippa leta igenom mängder av onödig eller kanske felaktig information.

– Vårdpersonalen och patienterna vinner på att viktig information samlas, struktureras och blir lättare att hitta. I dag innehåller nätet så mycket att det kan kännas som att leta efter en nål i en höstack – utan att man alltid är säker på om det är en nål man söker och hur nålen i så fall ser ut. Det tar tid och det är lätt att hamna fel, säger Ragnar Levi som har lett förstudien i ett pressmeddelande från SBU.

Enligt det förslag som SBU ger ska också vissa kunskapskällor som i dag är avgiftsbelagda köpas fria för att göras tillgängliga för alla nätanvändare.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev