Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Schemaläggning gav läkare bättre arbetsmiljö

Publicerad: 19 mars 2008, 12:05

Låg bemanning under dygnets mest intensiva timmar. Bristande arbetsmiljö. Lite tid för utbildning. Det är några av de problem som intensivvården i Malmö har fått bukt med genom att schemalägga läkarna.


Sedan den 7 januari i år är läkarna på intensivvårdskliniken vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö schemalagda enligt en treskiftsmodell. I grova drag är arbetet uppdelat i tre åttatimmarspass – dag, kväll och natt.

– Det ser ut som vilket sjuksköterskeschema som helst. Men det är det ju inte. Vi har stuvat om arbetstiden men följer ändå jouravtalet, säger verksamhetschef Anders Ersson.

Tidigare arbetade tre till fyra läkare dagtid fram till klockan 17. Tiden från 17 fram till morgonen sköttes verksamheten av en person – trots att de flesta inläggningar sker på kvällen.

– Med den modellen blir kvaliteten ojämn och riskerna för patienterna uppenbara, då arbetsbelastningen är hög på den ensamma läkaren, säger Anders Ersson.

Tid frigjord för forskning

En granskning av 24 intensivvårdsavdelningar som Arbetsmiljöverket gjorde 2006 visade att läkare inte fick tillräcklig utbildning för den medicintekniska utrustning som används på klinikerna. Det skapade stress och oro hos personalen, se Dagens Medicin nr 22/06.

Undersökningen gjordes i Stockholm, Uppsala och Gotland, men samma problem har funnits i Malmö.

Med det nya schemat har ungefär 20 procents arbetstid frigjorts till icke klinisk tid – trots bibehållen vårdproduktion. Läkarna kan lägga tid på vidare­utbildning, forskning och handledning av ST-läkare och studenter.

– Tidigare var det här något man fick klämma in där det fanns plats. Men i dag har människor inte tid att sitta och forska på kvällar och nätter, säger Anders Ersson.

Enligt honom är arbetsmiljön en viktig orsak till omläggningen av läkarnas arbetstid.
Michelle Chew, specialist­läkare på intensivvårdskliniken, är nöjd med det nya systemet.

– Detta var en del av en längre process för att förbättra arbetsvillkoren för oss. Vi har inte mått bra, det blev för stor press under de långa passen, säger hon.

Läkare brukar inte vara så förtjusta i att schemaläggas. Hur har det fungerat hos er?
– Vi har haft turen att vi är en ganska liten grupp där alla är ganska unga och har samma utgångspunkt, till exempel att vi vill prioritera familjen.

Michelle Chew har just avslutat ett så kallat fellowship­program, en vidareutbildning som alla specialist­läkare på intensiven erbjuds att delta i. Programmet bygger på ett träningsprogram i intensivvård och omfattar dessutom forskning, en internationell praktik och ledarskapsutbildning.

Tätare pass en nackdel

– Ofta har det inte gått att göra detta på dagtid, alla har haft fullt upp, vi har nästan fullbelagt hela tiden. Fortfarande har vi lite ont om folk, men det känns ändå att vi prioriterar detta, säger Michelle Chew.

Fredrik Borgsten, som blev färdig specialist inom anestesi och intensivvård för ungefär ett år sedan, ser både för- och nackdelar med det nya systemet.

– Tidigare gick vi längre kvälls- och nattpass. Å andra sidan blir det tätare pass nu. I förlängningen tror jag att det kommer att ge möjlighet att anpassa schemat så att man kan vara hemma med barn, till exempel, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev