Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Schizofreni dubblar risken för hjärtdöd

Publicerad: 1 december 2005, 12:24

RIKSSTÄMMAN. Schizofrenipatienter är inte bara drabbade av en svår psykisk sjukdom - de löper också dubbelt så stor risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar jämfört med normalbefolkningen. Det visar en svensk-dansk studie som presenterades på stämman i dag.


Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreni

- Personer med schizofreni löper en påtagligt ökad risk att utveckla metabola biverkningar och hjärt-kärlsjukdomar, säger docent Peter Nilsson, Universitetssjukhuset Mas i Malmö, i ett pressmeddelande från Läkemedelsföretaget Pfizer.

Han är koordinator för den svenska delen av studien, Metrisk, som i dag presenterades på ett symposium anordnat av Pfizer.

Peter Nilsson framhåller att det finns ett tydligt behov av att systematiskt se över schizofrena patienters livsstil. Bland de svenska patienterna i studien var 39 procent kraftigt överviktiga, 60 procent hade förstadium till diabetes och 25 procent hade förhöjda blodfetter.

Både schizofrenin i sig och en del behandlingar som patienterna får ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Vissa antipsykotiska läkemedel kan ge kraftig viktuppgång och metabola rubbningar.

- Det är därför viktigt att man tar hänsyn till metabola biverkningar vid behandling av dessa patienter, vilket bland annat kan motverkas med förbättrad livsstil, säger Peter Nilsson i pressmeddelandet.

I studien ingick totalt 687 patienter, varav 150 från Sverige.

Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreni

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev