Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Schweiziska staten vill förhindra självmordsturism

Publicerad: 11 januari 2010, 15:04

De senaste åren har antalet människor som rest till Schweiz för att få hjälp att dö på självmordskliniken Dignitas exploderat. Nu vill politikerna hejda den omstridda självmordsturismen.


Omkring 130 människor har begått självmord hos Dignitas varje år sedan 2003. Toppen var 2006, då 195 personer drack en dödlig dryck med sömnmedel i organisationens hus utanför Zürich, skriver Svenska Dagbladet.

Två omtalade fall med svenskar som använt organisationen är totalförlamade Joakim Alpgård och MS-sjuke Mats Persson.

Dignitas är den enda organisationen för assisterat självmord i världen som också tar emot utländska medborgare. Men organisationen har på senare tid fått kritik för att självmorden sker alltför lättvindigt. Många som söker assisterat självmord är inte dödssjuka eller i livets slutskede, utan kroniskt sjuka eller livströtta. Protester kommer också från grannskapet kring huset där självmorden sker, skriver Svenska Dagbladet.

Den schweiziska regeringen lägger nu fram förslag på skärpta lagar kring assisterade självmord. Det ena lagförslaget kräver att personen som söker assisterat självmord måste genomgå undersökningar hos två olika läkare som konstaterar att patienten är dödssjuk, och med en psykolog som kan intyga att han eller hon är psykiskt frisk. I dag räcker det med att personen träffar en allmänläkare två gånger. Enligt det andra förslaget ska assisterat självmord förbjudas helt.

Samtidigt är en liberalisering på väg i Sverige i synen på patienternas självbestämmande i det sista skedet av livet. Både Läkarförbundet och Läkaresällskapet är på väg att omformulera och förtydliga de regler läkarna har att hålla sig till när de möter dessa svårt sjuka och döende patienter.

Ida Widberg

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev