fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Screening av pulsåderbråck kostnadseffektivt

Publicerad: 24 september 2007, 12:21

Nyttan med screening för pulsåderbråck överväger klart riskerna, enligt en ny studie från Linköpings universitet.


Pulsåderbråck i buken, bukaortaaneurysm, drabbar drygt 5 procent av den manliga befolkningen över 65 år. I dag upptäcks de flesta fallen inte förrän bråcket spricker, och då är dödligheten omkring 75 procent.   Därför har införande av allmän screening av äldre män för bukaortaaneurysm länge diskuterats. Förfarandet har införts i några landsting, bland annat Uppsala och Östergötland.

Nu visar en ny hälsoekonomisk analys att  screening av män över 65 år för bukaortaaneurysm är en tydligt kostnadseffektiv åtgärd. Kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår uppgick enligt studien till 89 100 kronor, en i sammanhanget låg siffra. Ett ofta angett gränsvärde för kostnadseffektivitet är 500 000 kronor.

Undersökningen utgör en del av ett avhandlingsarbete av hälsoekonomen Martin Henriksson, Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi, CMT, Linköpings universitet. Han har undersökt kunskapsläget med hjälp av ett så kallat analytiskt ramverk som uppskattar kostnadseffektivitet och undersöker värdet av ytterligare forskning.

– För screening av  bukaortaaneurysm  är resultaten redan entydiga, värdet av ytterligare forskning är litet, säger Martin Henriksson.    Läs avhandlingen på Linköpings universitets hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev