Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Screening av tjocktarmen missar ofta rätt personer

Publicerad: 23 maj 2008, 13:31

De personer som antagligen skulle ha störst nytta av screening mot cancer i tjocktarmen väljer i stor utsträckning att inte delta, enligt en studie från Karolinska institutet.


Sedan tidigare är det känt att personer som deltar i olika former av screening är mer hälsomedvetna och friskare än de som inte deltar. Nu har svenska forskare vid bland annat Karolinska institutet, KI, i Solna undersökt om det gäller för tjocktarmscancerscreening.

I studien ingår 1 986 personer, 59–61 år gamla, som bjöds in till screening med så kallad sigmoidoskopi. De följdes sedan i nio år och forskarna undersökte dödlighet och sjuklighet bland dem som deltog i, respektive avstod från screeningen.

Bara 39 procent valde att komma till undersökningen. Förekomsten av cancer i mag-tarmkanalen, lungcancer och annan rökningsrelaterad cancer tenderade att vara högre bland dem som inte deltog i screeningen. Dessutom var dödligheten under uppföljningen signifikant högre bland dem som inte deltog. När det gällde mag-tarmcancer var dödligheten nästan fem gånger större.

Forskarna tror inte att detta beror på att screeningen har haft effekt utan på att hälsomedvetna och friska deltog medan de som löper större risk att drabbas inte dyker upp vid undersökningen.
Slutsatsen är att de som skulle ha störst nytta av screeningen ofta väljer att avstå.

Vid årsskiftet införde Stockholm som första landsting i Sverige ett screeningprogram för tjocktarmscancer.
– Om personer med ökad risk väljer att inte delta kommer allmänna screeningprogram att bli väldigt kostnadsineffektiva. En av de stora utmaningarna är därför att öka deltagandet så att även de mindre motiverade fångas upp av screeningen, säger Johannes Blom, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande från KI.

Cancer Epidemiology Biomarkers Prevention 2008; 17: 1163-8 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev