Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Screening fångar utsatta äldre i tid

Publicerad: 14 maj 2014, 05:00

HEDERSPRIS. Via screening kan man tidigt hitta äldre patienter som är i riskzonen för hög sjukvårdskonsumtion. På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal jobbar man aktivt kring den äldre patienten för att undvika onödig slutenvård.


– Vi måste hitta nya arbetssätt för att lösa framtidens problem och det här tror jag är ett sätt, säger Anne-Charlotte Larsson, verksamhetsutvecklare vid medicin- och akutverksamheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal, som ett av hederspriserna i årets Guldskalpellen går till.

Förbättringsarbete för omhändertagandet av målgruppen sköra äldre startade som en studie, med visionen att det skulle sprida sig. I dag använder alla akutmottagningar inom Sahlgrenska modellen med screening för skörhet.

När patienten kommer till akuten fylls ett formulär i för att identifiera sköra äldre.

Där finns frågor om bland annat trötthet, om man ramlat eller är rädd för det samt om man har svårt att klara vardagen med exempelvis inköp. Om man svarat ja på minst två av fem frågor anses man vara skör. Därefter sker en bedömning av en sjuksköterska med geriatrisk kompetens och patienten blir prioriterad och får ett snabbare omhändertagande på akuten.

Bedömningen överförs via ett meddelande till kommunens vård- och stödsamordnare samt patientens vårdcentral.

Samordnaren fungerar som koordinator och ingår i ett multiprofessionellt team med biståndshandläggare, arbetsterapeut, sjukgymnast och sjuksköterska.

– Ett telefonnummer till en samordnare kan vara guld värt för en äldre patient att ringa eftersom det många gånger är en snårig djungel, säger Anne-Charlotte Larsson.

Relaterat material

Distansteknik flyttar vården närmare

”Skola” ger artrospatient ett rörligare liv

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev