onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SD-politiker ifrågasätter Läkemedelsverket om cannabisolja

Publicerad: 6 december 2017, 15:45

Enligt riksdagsmannen Markus Wiechel (SD) är den omdiskuterade CBD-oljan ett kosttillskott. Att Läkemedelsverket nu överväger att läkemedelsklassa produkterna beskriver han som en ”chock” för användarna.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är i en skriftlig fråga till socialminister Annika Strandhäll (S) som Markus Wiechel tar upp de motgångar som nyligen drabbat de företag som säljer CBD-olja med extrakt av industrihampa.

Enligt Markus Wiechel används den huvudsakliga ingrediensen i oljan, cannabidiol, framgångsrikt av personer med en rad sjukdomstillstånd, som cancer, smärta och alzheimer.

För två månader sedan skrev Läkemedelsverket till flera försäljare av CBD-olja att de bryter mot läkemedelslagen då de enligt myndigheten säljer läkemedelsklassade produkter som inte fått godkännande som läkemedel.

Detta agerande ifrågasätts nu alltså av Markus Wiechel. I sin skriftliga fråga undrar han om Annika Strandhäll tycker att det är ”rimligt att av byråkratiska skäl försvåra för distributörer och tillverkare av viktiga kosttillskott”. Vidare undrar Wiechel om socialministern avser att ”vidta åtgärder för att det inte ska ske framöver”.

SD-politikern jämför CBD-olja med apelsiner. De senare innehåller askorbinsyra som även är aktivt ämne i vissa läkemedel. Men apelsiner går också att köpa i närmsta affär, varför han underförstått anser CBD-olja inte ska klassas som läkemedel.

Markus Wiechel berättar också om den lösning som enligt honom gör att ”många sjuka kan andas ut”. Företagen som säljer CBD-olja ska nämligen byta namn på produkterna till hampaolja för att de ”inte ska ses som läkemedel”.

Huruvida Läkemedelsverket köper denna lösning återstår dock att se. Slutgiltiga beslut i de pågående tillsynsärendena väntas först efter årsskiftet.

Annika Strandhäll svarade den 13 december på frågan. Hon skriver bland annat att ”lagstiftningen finns för att skydda patienter mot overksamma läkemedel eller farliga biverkningar” samt att det är Läkemedelsverkets ”ansvar att ta ställning till om produkter är läkemedel eller inte”.

I en granskning i våras, se nr 14-15/17, dokumenterade Dagens Medicin de medicinska påståenden som den ledande aktören Scandinavian Hemp då gjorde kring sina produkter – påståenden av sådan typ som bara får göras om läkemedel. Efter att Läkemedelsverket skickat sina brev till företagen har Scandinavian Hemp avsevärt tonat ner dessa påståenden.

Dagens Medicin har tidigare också skrivit om att åklagare utreder om huruvida CBD-olja ska klassa som narkotika på grund av att den kan innehålla låga halter av det narkotikaklassade ämnet THC. I oktober gjorde polisen beslag av flera distributörers lager av CBD-olja. Beslagen har sedan fått lämnas tillbaka.

Artikeln är uppdaterad den 14 december med Annika Strandhälls svar.

Relaterat material

Myndigheter agerar mot cannabisolja

Tveksam effekt av cannabisolja hävdar experter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev