Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Second opinion-tjänst har öppnat en hemsida

Publicerad: 23 november 2005, 14:11

Den privata rådgivningstjänst som ska erbjuda cancerpatienter second opinion har nu öppnat sin hemsida. Flera patienter har redan tagit kontakt.


På hemsidan, www.2ndview.se, kan den som vill ha ett andra utlåtande om sin sjukdom och behandling anmäla sig, se även Dagens Medicin nr 44/05 och 45/05. Behandlande läkaren kan också anmäla sina patienter för en second opinion.Under de första tre dagarna hade hemsidan 252 besökare och flera patienter har tagit kontakt per telefon och vill ha personlig rådgivning, enligt Roger Henriksson, professor i onkologi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och en av initiativtagarna.

Vid medicinsk rådgivning gås journalhandlingar igenom i förväg av cancerläkare i ett nationellt nätverk. Patienter som vill träffa en läkare kan göra det i ett mottagningsrum som hyrs i Odenplans Läkarhus i centrala Stockholm.

Verksamheten är ännu under uppbyggnad.

- Vi får se vilken typ av patienter som kommer och vilka önskemål de har, säger Roger Henriksson.

Tanken är att patienten ska få träffa en läkare som är specialiserad på den cancerform som patienten lider av.

Räknar inte med någon vinst  Ett personligt besök kostar 7 500 kronor om patienten kommer på remiss från en annan vårdgivare eller 5000 kronor för patienten om landstinget inte betalar. En halvtimmes rådgivning per telefon kostar 3500 kronor, inklusive genomgång av patientens journaler med mera.

Svar på enklare frågor erbjuds till en kostnad av upp till 700 kronor.

Intäkterna ska täcka kostnader som personer i nätverket hittills har satsat på till exempel hemsida och lokaler.

- Någon vinst räknar vi inte med. Alla, inklusive läkare och administrativt ansvariga, arbetar för närvarande utan betalning. Men i förlängningen måste intäkterna täcka alla kostnader och den fortsatta verksamheten, säger Roger Henriksson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev