Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Seg byråkrati kan sabba sommarjobb

Publicerad: 14 maj 2014, 07:04

Nu hänger sommarjobben löst för många som läser till läkare utomlands. Socialstyrelsen klarar inte av högarna med ansökningar och väntetiden har förlängts.


Ett uppmärksammat rättsfall gjorde det förra året möjligt för dem som studerar till läkare i ett EU-land utanför Sverige att efter sin nionde termin få sommarvikariat som underläkare i Sverige. Men det kräver ett särskilt förordnande från Socialstyrelsen.

Under våren har Socialstyrelsen förlängt handläggningstiden från fyra veckor till tre månader.

– Vi har en tidsfrist som går ut och vi kommer att förlora våra jobb. Det är så frustrerande, säger Andrée Farahani, som i vår avslutar sin tionde termin på universitetet i Lublin, Polen.

Det underläkarvikariat som han har fått på medicinkliniken i Nyköping i sommar är i fara.

Tidigt i mars ansökte hans arbetsgivare om ett förordnande för honom. Det skulle ta upp till fyra veckor att få beslut, hade Andrée Farahani tagit reda på. Fem veckor senare fick han av sin arbetsgivare reda på att han måste skicka kompletteringar. Dem fick Socialstyrelsen den 23 april.

Inte förrän Andrée Farahani efter enträgna försök fick kontakt med handläggaren på Socialstyrelsen fick han veta att handläggningstiden förlängts.

– Jag har inte fått något svar än. Socialstyrelsen måste förstå att våra jobb står på spel, det är en orättvis behandling av oss utlandsstuderande, säger Andrée Farahani.

Helena Scarabin är jurist på Socialstyrelsens behörighetsenhet. Hon bekräftar att handläggningstiden för särskilt förordnande i april förlängdes till upp till tre månader – det vill säga sedan kompletta handlingar kommit in, påpekar hon.

Skälet till förlängningen är, enligt Helena Scarabin, att många färdiga läkare från utländska universitet som har ansökt om att få ut sin legitimation, samtidigt har sökt särskilt förordnande. Fram till nyligen har det varit ett sätt att komma ut och jobba snabbare för dem, eftersom det tar tre månader att få ut sin legitimation.

– Det har inneburit merarbete för oss och vi har diskuterat hur vi ska använda våra resurser på bästa sätt, vi kan ju inte prioritera ned legitimationsansökningarna. I juni får vi förstärkning på enheten.

Vad ska studenterna göra nu?

– De måste skicka in sina ansökningar i god tid och se till att de är kompletta. Jag är förvånad över hur många som inte skickar in vidimerade kopior, säger Helena Scarabin.

Men tidigare än i början av mars, de måste ju hinna få ett jobb först?

– Vi handlägger ansökningarna så fort vi kan, i turordning, men de kan inte räkna med att vi ska hinna med.

För ett särskilt förordnande krävs ett individuellt godkännande, att man klarat sina kurser och så vidare. Det krävs också att utbildningen vid det utländska universitetet anses innehålla tillräckligt med klinisk tjänstgöring.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev