Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Semestertider bakom onödig behandling

Publicerad: 9 januari 2014, 07:31

I väntan på en säker diagnos fick en kvinna i Västerbotten cellgift – i onödan. Brist på rätt kompetens sommartid låg bakom.


Kvinnan hade enligt ett pressmeddelande från Västerbottens läns landsting blödningsrubbningar och genomgick därför en skrapning vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå efter att ha remitterats dit. Preliminära granskningar gav misstanke om att hon led av cancer.

Det hela inträffade i somras och den aktuella kliniken hade då ingen specialist på gynekologisk cancer att rådfråga. Samtidigt dröjde ett slutgiltigt utlåtande från patolog.

– Vi pratar om någon vecka, säger Ulf Segerberg, chefläkare vid Västerbottens läns landsting, till Dagens Medicin.

Oro för att cancer skulle sprida sig gjorde att sjukvården påbörjade cellgiftsbehandling av kvinnan. Men när hon undersöktes av specialist och provet var färdiggranskat, visade det sig lyckligtvis att förändringen var en godartad ansvällning i livmodern, en mola. Kvinnan hade därmed utsatts för cellgifter i onödan.

Sjukhuset har nu gjort förändringar för att försäkra sig om att kunna rådfråga rätt specialister även i semestertider, berättar Ulf Segerberg.

– Kliniken har beslutat att man nu på sommaren upprättar avtal med andra kliniker, för att få en täckning även under sommaren, säger han.

Borde inte ett så stort sjukhus redan tidigare ha försäkrat sig om att ha den kompetensen?

­– Det kan man kanske tycka och jag kan väl hålla med om det, men ibland har vi problem med subspecialiteter sommartid. Det har blivit så smalt och specialiserat inom många områden. Jag vill poängtera att det inte var ovana människor involverade, men de hade inte specialkunskap inom just det här.

Händelsen har anmälts av Västerbottens läns landsting som ett lex Maria-ärende. Enligt Ulf Segerberg fick den drabbade kvinnan inga men av behandlingen.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev