Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sen vid födseln ökar chansen att bli en ny Hanna Ljungberg

Publicerad: 10 november 2005, 13:39

Så lång som möjligt, så sent som möjligt. Så bör det se ut om det nyfödda barnet planerar en karriär som elitidrottare senare i livet. Men födelsevikten spelar ingen roll.


Maria Odqvist, läkarstuderande på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, har undersökt om födelsevikt, födelselängd eller graviditetslängd påverkar möjligheterna att bli elitidrottare som vuxen.

Resultaten tyder på att graviditetslängden och hur lång du är i förhållande till när du är född, är de faktorer som mest påverkar en framtida idrottskarriär. Det gäller för både manliga och kvinnliga idrottare.

- Varför det är så vet vi ännu inte, men vi vet att födelselängden har betydelse för hur lång du blir som vuxen och därför håller vi nu på att ta reda på elitidrottarnas slutlängd. Det är rimligt att tro att elitidrottare är lite längre än andra, och det är en fördel i många sporter, säger Maria Odqvist.

Undersökningen omfattade 1 089 elitidrottare, 471 män och 618 kvinnor, inom olika idrottsgrenar som fotboll, handboll, bandy, ishockey, badminton och friidrott.

Födelsevikt, födelselängd och graviditetslängd hämtades från Socialstyrelsens födelseregister. Elitidrottarnas födelsefaktorer har sedan jämförts med en kontrollgrupp bestående av en miljon barn födda 1987-1996.

Det visade sig att möjligheten att bli elitidrottare bara var hälften så stor för dem födda i vecka 33 jämfört med dem som föddes i vecka 40.

Det tror Maria Odqvist kan förklaras med att barn som föds för tidigt på grund av undernäring i livmodern inte får en normal start i livet.

Dessutom ökade födsel i vecka 43 chanserna att bli elitidrottare med 35 procent jämfört med dem som var födda vecka 40. Varför överburna barn lyckades bättre vet Maria Odqvist inte.

Även andra faktorer är naturligtvis viktiga, som talang, motivation, tillgång på lokaler och andra träningsmöjligheter.  - Men den här studien visar att födelsefaktorerna spelar en stor roll, säger Maria Odqvist.

Däremot verkade en låg födelsevikt inte begränsa möjligheterna att bli elitidrottare, något som förvånade Maria Odqvist.   En pilotstudie från år 2000 av 250 manliga elitidrottare, visade nämligen att en låg födelsevikt verkade begränsa möjligheterna att bli elitidrottare.

Den studien begränsades dock av att deltagarna var relativt få och att den bara bestod av män och att födelsevikten inte hämtades från officiella register utan rapporterades av idrottsmännen själva.

Sara Nilsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev