tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sensia vill göra hälsa till en helhet

Publicerad: 6 februari 2013, 09:22

Företagsgruppen Sensia bedriver primärvård, företagshälsovård och friskvård. Tio hälsocentraler finns nu i främst Norrland och Småland.


I maj 2012 bildades moderbolaget Sensia Hälsovård AB och en del av verksamheten har sina rötter i 1970-talets företagshälsovård. En annan del började med Läkarhuset Hermelinen i Luleå som startades 1991 av läkarna Anders Henriksson­ och Ylverton ­Tegner.

– I och med vårdvalet har vi växt snabbt i olika delar av landet. Vi strävar efter att göra hälsa till en helhet, säger Johan Peterson, vd i Sensia Hälsovård AB.

Träningsanläggningar öppnas på löpande band. I Piteå ligger anläggningen ihop med vårdcentralen Björnen, som Sensia driver.

Finns det inte risk för samman­blandningar och jäv? Att era hälso­centralers läkare till exempel remitterar till behandlingar på era träningsanläggningar och inom er företagshälsovård?

– Nej, våra läkare på hälsocentralerna är helt fristående från de andra verksamheterna. Revisioner görs också löpande, säger Johan Peterson, som tillägger att den inbyggda risken finns hos alla vårdkoncerner som både bedriver primärvård och specialistsjukvård.

Även Sensia känner av problemen med att rekrytera ­specialister i allmänmedicin. Läkarbristen är sannolikt den faktor som mest begränsar en fortsatt expansion.

– Vi har det lika svårt som alla andra arbetsgivare och försöker begränsa anlitandet av hyrläkare, säger Johan Peterson.

Sensia Hälsovård AB ägs till 76 procent av Capman, ett riskkapitalbolag. Resten ägs av personer som är verksamma i bolaget.

Relaterat material

Lokala kedjor ritar om vårdkartan

Hög tid för landstingen att visa vilka val som finns

Landsting kritiseras för stöd

Vd:n för Backa Läkarhus ser primärvården med nya ögon

Nova­kliniken ska arbeta smartare

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev