Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Service i glesbygd ses över

Publicerad: 29 mars 2012, 14:07

Apoteksombuden blir kvar i minst tre år. Under tiden ska en översyn svara på hur läkemedelsförsörjningen i glesbygd fungerar.


Enligt Apoteket AB:s ägaranvisningar är den statliga apotekskedjan skyldig att ha apoteksombud fram till den 1 juli i år.

– För att vara absolut säker på att man inte på något sätt försämrar, så är det ett klart besked att regeringen kommer att förlänga det här åtagandet för Apoteket AB fram till den 1 juli 2015, säger Kenneth Johansson (C), ordförande i riksdagens socialutskott, till Dagens Apotek.

I dag, torsdag, fattade riksdagens socialutskott beslut om 29 motioner som bland annat handlar om läkemedel och apotek. Flera riksdagsledamöter hade frågor och förslag som rörde apoteksservicen i glesbygd. I samband med behandlingen av dessa presenterades förslagen till ändringar i ägaranvisningarna för Apoteket AB.

– För alliansens del är det en självklarhet att vi ska se till att oavsett var man bor i landet så ska man snarare ha en förbättrad service, det finns inga tankar på att acceptera något annat, säger Kenneth Johansson.

Klarar inte marknaden det på egen hand?

– Vi har ju hittills haft ett uppdrag för att se till att det garanteras och det kan man inte vara säker på. Men jag ser ju exempel där marknaden har öppnat apotek på mindre orter som aldrig monopolet hade gjort, säger Kenneth Johansson.

Enligt honom är ett skäl till att Apoteket AB:s uppdrag förlängs också att en översyn av läkemedelsförsörjningen i landet ska kunna genomföras under tiden.

– Syftet är att säkra servicen på glesbygd och i det ligger också att se över hur apoteksombuden tillsammans med de apotek som finns i glesbygd och distanshandeln ska kunna säkerställa en god läkemedelsförsörjning i hela landet, säger Kenneth Johansson.

Initiativet till översynen kommer från regeringen, uppger Kenneth Johansson som inte känner till i vilken form den kommer att genomföras.

Den 18 april tar riksdagen upp socialutskottets betänkande, som behandlar de 29 motionerna om apotek och läkemedel.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev