Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sex gånger fler anmälningar tack vare läkarkampanj

Publicerad: 2 december 2008, 10:36

Sex gånger fler anmälningar tack vare läkarkampanj

Aktion avvikelse på Sahlgrenska universitetssjukhuset blev en stor framgång. Nästan sex gånger fler fel rapporterades in under oktober jämfört med samma period förra året.


Aktionen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg genomfördes under en vecka i oktober. De deltagande läkarna utrustades med särskilda avvikelsestickor som innehöll information om regelverket och en checklista med exempel på vad som skulle rapporteras. Sedan uppmanades de att anmäla allt som avvek från det normala.

Under oktober 2007 skrevs sammanlagt 52 avvikelserapporter av läkare på sjukhuset. Det här året, när aktionen genomfördes, blev motsvarande siffra 307 stycken.

– Det är ett jätteroligt resultat. Vi märker att det har funnits ett sug efter att få göra en aktion och vara med och påverka, säger Karin Båtelson, ordförande i Göteborgs sjukhusläkarförening och en av initiativtagarna till projektet.

Många av avvikelserapporterna handlade om problem med datasystemen, patienter som inte dök upp, allmänna logistikproblem och fel på själva avvikelsesystemet. Dessutom fick läkarna chansen att rapportera om mindre problem i vardagen. Karin Båtelson nämner en krånglande svängdörr till en gynekologs tjänsterum som ett exempel.

Tidigare blev dörren ofta stående på vid gavel när en patient lämnade rummet. När gynekologen inte uppmärksammade det kunde patienterna i väntrummet höra när hon satt och dikterade. Gynekologen påpekade problemet för sina chefer vid flera tillfällen, men utan resultat.

– Efter en avvikelserapport kom de och skruvade dit en dörrstopp som fungerade direkt. Då var det plötsligt inne i det administrativa systemet. Det blir nästan lite humoristiskt, säger Karin Båtelson.

Framgången gör att sjukhusläkarföreningen och Göteborgs läkarförening har bestämt sig för att genomföra en liknande vecka till våren. Dessutom finns planer på att genomföra riktade anmälningsaktioner för områden där problemen är särskilt stora.

Samtidigt hoppas Karin Båtelson att läkarna ska fortsätta anmäla avvikelser även när det inte pågår någon särskild kampanj.

– Siffrorna för november är inte klara ännu, men vi hoppas att det ska ligga kvar högt. Många har börjat använda avvikelsesystemet och prata om det. Det är stor skillnad mot tidigare.

Relaterat material

Läkares aktion ska sätta ljuset på felaktigheter i sjukvården

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev