Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sex säger upp sig vid lokal akut

Publicerad: 4 mars 2015, 14:56

Sex av femton anställda på Östhammars akutmottagning säger upp sig sedan ledningen infört sambemanning med husläkardelen på samma vårdcentral.


– Vi har byggt upp en verksamhet som fungerar väldigt bra och nu finns det risk att det raseras, säger läkaren Anders Bratteby, till Dagens Medicin.

Anders Bratteby är den ende ordinarie läkaren vid akutmottagningen i Östhammar, i Landstinget i Uppsala län, och han är en av de sex anställda som nu har sagt upp sig.

Även akutdelens chef Anna-Karin Bodén hör till dem som sagt upp sig. Hon säger sig vara öppen för att akutpersonal utför uppgifter på husläkarmottagningen men är starkt kritisk till hur införandet har genomförts sedan det första beskedet i juni. Trots att verksamheterna är väsensskilda skulle akutpersonalen inte få någon introduktion på vårdcentralen, ingen risk- och konsekvensutredning gjordes, och inga riktlinjer om exempelvis minimumbemanning på akuten togs fram trots att hon begärde sådana. Anna-Karin Bodén opponerar sig också emot att en så omfattande omorganisation var tänkt att genomdrivas i somras, medan många var på semester, utan några diskussioner i personalen som helhet.

Dessutom ska det från början ha varit tal om bredare förpliktelser för akutmedarbetarna än vad det sedan har kommit att avgränsas till. I somras talades det om att husläkarmottagningen skulle kunna låna personal från akutmottagningen när som helst mellan 8 och 17.

– De började använda sig av det väldigt snabbt. De kunde ta en person av två hos oss för att gå över och ta blodprover. Men på sommaren har akuten väldigt hög belastning. När man då måste ha tankarna på både akuten och vårdcentralen blir man splittrad, säger Anna-Karin Bodén.

I dag handlar det avgränsat om dropinverksamheten under två och en halv timme på eftermiddagarna, då bemanningen på akuten är relativt hög med fyra personer på plats.

Verksamhetschefen Maria Westerlund, som ansvarar för både akutmottagningen och husläkarmottagningen, tillbakavisar kritiken. Hon vänder sig bland annat emot påståendena att införandet skulle ha skett redan under semestrarna och att akutpersonalen inte skulle ha erbjudits introduktion på husläkarmottagningen.

– Vi har en dropinmottagning fem meter från akutmottagningen, och arbetsbelastningen där är hög. För att sköterskorna ska få en bra arbetsmiljö – inte få hela dagar där utan delar av dagen – var det en bra idé att använda en del av akutens personal som är fyra personer då. Man tar en person under två och en halv timme efter behov så att alla ska få en bra arbetsmiljö, säger Maria Westerlund.

Enligt Maria Westerlund slår en del av kritiken för bristande kommunikation tillbaka mot sektionschefen Anna-Karin Bodén själv. Det låg på henne att förmedla beslutet till sin personal, anser Maria Westerlund.

I en intervju för Sveriges Radio Uppland lyfter det socialdemokratiska landstingsrådet Vivianne Macdisi fram att beslutet om sambemanning mellan akuten och vårdcentralen i Österåker ligger i linje med önskan från den politiska ledningen om att samverkan i primärvården ska öka.

– Så det här är en förändring som helt ligger i linje med de politiska ambitionerna, säger hon till radion.

– Men det kan vara så, när man påbörjade omorganiseringen från primärvårdsförvaltningens sida, att man skulle ha varit mycket öppnare med att ta in personalens synpunkter och haft en dialog om hur man kan göra på bästa sätt så att även personalen känner sig inkluderad, tillägger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev