torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sex vårdcentraler i konkurs

Publicerad: 25 juni 2013, 06:18

Vårdkoncernen Sensia avvecklar sex av sina tio vårdcentraler. En konkursansökan är inlämnad.


Vd Johan Bennarsten anser att lönsamheten är för dålig på flera av koncernens vårdcentraler, bland annat i Norrbotten.

– Vården kan inte bedrivas på ett patientsäkert sätt med god arbetsmiljö under rådande ekonomiska förhållanden, säger Johan Bennarsten, som blev vd i april.

Vårdcentralerna som läggs ner ligger i Kalmar, Hultsfred, Sundsvall, Boden, Luleå och Piteå. Avvecklingen sker genom ett konkursförfarande i dotterbolagen Hermelinen Vårdcentraler AB, Columna Läkarpraktik AB och Sensia Sjukvård i Kalmar AB.

Sensia behåller vårdcentralerna i Borlänge, Växjö, Vetlanda och Värnamo.

Under de senaste åren har Sensia varit en av de snabbast växande mindre vårdkedjorna i landet. Genom omstruktureringen kommer koncernen koncentrera sig på frisk- och specialistvård, företagshälsa och försäkringsmedicin.

Nyligen har Sensia anmält Norrbottens läns landsting till Konkurrensverket. En utredning pågår om huruvida landstinget missgynnar de privata alternativen, bland annat genom att tillåta och täcka underskott i de offentliga verksamheterna.

Sensia ägs av riskkapitalbolaget Capman och personer som arbetar i företaget. Ordförande i styrelsen är styrelseproffset och medieaktören Joachim Berner.

På de sex aktuella vårdcentralerna finns det cirka 32 000 listade patienter. Cirka 100 anställda berörs, varav 70 är fast anställda, uppger kommunikatören Ragnhild Elfsö.

Relaterat material

Sensia vill göra hälsa till en helhet

Lokala kedjor ritar om vårdkartan

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev