Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sexdömd läkare nekas legitimation

Publicerad: 23 Februari 2007, 12:03

Socialstyrelsen har avslagit den omdiskuterade läkaren Marcus Lundbergs ansökan om läkarlegitimation. Myndigheten återinför även kravet på att landstingen inte får förordna honom arbete som läkare.


Trots en lång rad oegentligheter och domar för bland annat sexualbrott, anser läkaren Marcus Lundberg att han bör få läkarlegitimation. Men Socialstyrelsen, som följt honom under många år, tycker inte att han är lämplig. Myndigheten har därför avslagit hans ansökan om läkarlegitimation.

En läkare måste vara trovärdig både som yrkesman och samhällsmedborgare och ha goda avsikter med sitt agerande. Marcus Lundberg har fällts till ansvar för ett handlande som återspeglar värderingar som står i strid mot detta. Om det är så att Marcus Lundberg numera lever under andra förhållanden än han gjorde vid tiden för brotten är denna omständighet mot den beskrivna bakgrunden av underordnad betydelse , skriver Socialstyrelsen i sin motivering till beslutet.

Marcus Lundberg tog läkarexamen 1985 och har därefter arbetat på flera sjukhus i Sverige och Norge. Han har dock fått avsluta flera anställningar efter en rad olika oegentligheter. I januari slutade han på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg sedan ledningen för psykiatriska kliniken fått kännedom om hans bakgrund. Se Dagens Medicin nr 1-3/07.

Marcus Lundberg förekommer under sex avsnitt i belastningsregistret och dömdes 1995 till fängelse i ett år för bland annat grovt bedrägeri. Den 9 juni 2001 dömdes han till fängelse i ett år och fyra månader för sexuellt ofredande. Senast i oktober 2006 dömdes han av Stockholms tingsrätt till två månaders fängelse för sexuellt ofredande och snatteri.

Socialstyrelsen har även beslutat att inte tillåta landstingen att anställa Marcus Lundberg som läkare. Den beslutsordning som delegerar rätten att fatta beslut om vilka läkare landstingen ska anställa gäller alltså inte i Marcus Lundbergs fall.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev