Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sexualiteten kan ses i hjärnan

Publicerad: 17 Juni 2008, 08:52

Människans sexualitet är inte inlärd eller präglad. Huruvida någon är homo- eller heterosexuell går att se i hjärnans utformning.


Det är forskare vid Stockholm Brain Institute vid Karolinska institutet som genomfört undersökningen, som alltså visar att sexualiteten går att se i en människas hjärnstruktur.

Forskarna har med hjälp av kombinerad MRI- och PET-undersökning analysera 90 personers hjärnor. 25 heterosexuella män, 25 heterosexuella kvinnor och 20 homosexuella män respektive kvinnor undersöktes.

Resultaten visar att de homosexuella männens hjärnor hade mycket gemensamt med de heterosexuella kvinnornas. Samma gällde för de homosexuella kvinnorna och de heterosexuella männen.

De heterosexuella männen och de lesbiska kvinnorna hade något asymmetriska hjärnor, där höger hjärnhalva är något större. Detta gällde inte för de andra två grupperna.

Också blodflödet till amygdala mättes, och även här uppvisade homosexuella män och heterosexuella kvinnor större likheter med varandra än med övriga och vice versa.

Rönen presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Pnas.

Abstract till studien online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev