Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SF kampanjar för fyra veckors ledighet

Publicerad: 2 mars 2015, 12:52

Foto: Photos

Sveriges Farmaceuter lanserar en kampanj för rätt till fyra veckors sammanhängande semester för farmaceuter på apotek.


Flera gånger har Dagens Apotek rapporterat om svårigheterna för apoteksanställda att få sammanhängande semester enligt önskemål. Nu lanserar Sveriges Farmaceuter kampanjen 4 veckor.

– Våra medlemmar ställer upp i organisationer som blir mer och mer slimmade och när de äntligen ska få vila ut får de inte semester i den omfattning de vill ha, säger Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter, till Dagens Apotek.

Förbundet driver nu att alla apoteksanställda farmaceuter som så önskar ska få fyra veckors sammanhållen semester i juni, juli och augusti och att semestern i möjligaste mån förläggs enligt önskemål.

– Vi har många medlemmar som berättar att de inte ens får önska fritt, säger Christer Borg.

Det senaste avtalet mellan arbetsgivaren och facket som rör semestern tecknades 2013 och nästa tecknas 2016.

Tidigare har antingen ni eller det andra fackförbundet, Unionen, vikt ner er i förhandlingarna om rätt till fyra veckors semester. Vad talar för att det inte blir så igen?

– 2013 drev vi att vi bör återgå till semesterlagen vad gäller omfattningen och förläggning av sommarsemestern eftersom kollektivavtalet är ett avsteg från den. Vi kommer att yrka det igen i nästa års förhandlingar, men hur det går kan vi aldrig veta på förhand. Vår förhoppning är att vi redan i år kommer att se en förbättring.

Från arbetsgivarnas sida framhålls svårigheter att hitta semestervikarier som skäl till att inte ge fyra veckors sammanhängande ledighet.

– Man måste ha en farmaceut på plats för att hålla apoteket öppet. Men man kanske inte anstränger sig tillräckligt för att hitta vikarier. Ibland kanske det är svårt att hitta vikarier, men då får man titta på andra sätt att lösa situationen, till exempel att begränsa öppethållande eller stänga apoteket under en begränsad tid, säger Christer Borg.

För kampanjen har fackförbundet öppnat en facebooksida som kommer att uppdateras med information och förbundet annonserar i flera medier.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev