Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sfam skapar policy för folkhälsa

Publicerad: 22 mars 2012, 15:18

SFAM-KONGRESSEN. För att förbättra folkhälsan måste samhället lösa sociala problem och klyftor, snarare än att tvinga läkare att fråga patienter om hur de äter, dricker, röker och motionerar. Det enligt en policy som Sfam nu utarbetar.


(Uppdaterad) Hur ska egentligen hälsan bli bättre och mer jämlik i samhället? Är det individerna som ska ha ansvaret att lägga om sina levnadsvanor, med hjälp av frågvisa läkare? Svensk förening för allmänmedicin vill i stället se ett ökat fokus på de samhällsproblem som skapar hälsoklyftor mellan människor med olika socioekonomisk bakgrund. Föreningen har därför tagit fram ett policydokument om allmänmedicinens roll i det förebyggande arbetet. En första version av dokumentet delades ut på Sfam-kongressen på torsdagen.

Förebilden kommer från Norge där Norsk forening for allmennmedicin sedan ett par år har ett liknande dokument. Under ett seminarium på den pågående allmänmedicinska kongressen i Luleå berättade den före detta ordföranden i den norska föreningen,Gisle Roksund, om bakgrunden:

– Förebyggande hälsa handlar om politik! Ekonomi, utbildning, vår barndom och våra föräldrar avgör våra vanor och hur vi mår. Men det verkar våra centrala myndigheter glömt, de vill stjälpa över ansvaret på individerna, sade han.

Gisle Roksund hänvisade till studier som tyder på att goda relationer och en trygg barndom är viktigare än både rökstopp och fysisk aktivitet.

I dokumentet från Sfam betonas att fattigdom, arbetslöshet och utanförskap har avgörande påverkan på folkhälsan, och ska stå i fokus för folkhälsoarbetet. Allmänläkares arbetssätt ger goda förutsättningar för samtal om levnadsvanor, men Sfam skriver att "rutinmässig registrering av livsstilsdata i samband med besök i hälso- och sjukvården ska inte förekomma såvida inte detta är motiverat utifrån aktuell diagnos".

– Vi tycker att många landsting har gjort konstiga tolkningar av hur man ska bedriva arbetet med folkhälsa. På vissa håll kan man inte signera journalen om man inte har registrerat patienternas levnadsvanor, säger Kenneth Widäng, ledamot i Sfams styrelse, och fortsätter:

– Därför vill vi tala om vad vi tycker är lämpligt att göra, ur en allmänläkares perspektiv.

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev