söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sfams förre ordförande fälld för skattebrott

Publicerad: 21 september 2006, 13:36

Johan Berglund, tidigare ordförande i Sfam, dömdes i dag för bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter.


I oktober förra året åtalades Johan Berglund, som då var ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, för grovt skatte- och bokföringsbrott.

Åtalet gällde hans och hustruns gemensamma handelsbolag under åren 2000 till 2002. Enligt åklagaren ska Johan Berglund ha undanhållit närmare en miljon kronor från beskattning genom att göra avdrag för kostnader som gått till att bygga om den privata villan och barnens lekstuga.

I deklarationen skriver Johan Berglund att detta var ombyggnationer som gjordes för att färdigställa en konferensanläggning för företaget.

Dessutom ska Johan Berglund ha gjort skatteavdrag för 25 flygresor - trots att dessa redan var betalda av både landsting och andra företag.

Under rättegången för två veckor sedan nekade Johan Berglund till anklagelserna. Men nu slår Blekinge tingsrätt fast att han gjort sig skyldig till bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll.

Att det inte blir brottsrubriceringen grovt bokförings- och skattebrott beror på att tingsrätten gör bedömningen att brotten till största delen gjorts av oaktsamhet.

När det gäller flygresorna skriver rätten dock: "med hänsyn till resornas antal kan annan slutsats inte dras än att Johan Berglund i denna del uppsåtligen gjort sig skyldig till brott".

Åklagaren Marianne Forsström yrkade på ett års fängelse och tre års näringsförbud. Blekinge tingsrätt stannar dock vid villkorlig dom och 120 dagsböter à 400 kronor. Johan Berglund ska också betala drygt 107 000 kronor i advokatkostnader.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev