Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sfams ordförande kan få upp till sex års fängelse

Publicerad: 16 november 2005, 12:59

Åtal för grovt skatte- och bokföringsbrott gör att Johan Berglund, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, lämnar sitt uppdrag. Om han fälls riskerar han upp till sex års fängelse.


Meddelandet om Johan Berglunds avhopp lades ut på Sfams hemsida under torsdagen den 10 november.

Johan Berglund hade själv skrivit om hur den skatteprocess som nu pågår varit "psykosocialt påfrestande" för hans familj och att han därför inte orkar driva ett ordförandeskap.

Inledningsvis meddelade Sfams styrelse att den uttryckte sitt stöd i Johan Berglunds svåra situation och att han skulle stanna i styrelsen som ledamot.

Enligt vice ordförande Annika Eklund-Grönberg, kände styrelsen då inte till de exakta åtalspunkterna. Men sedan dessa kom till Sfams kännedom beslutade styrelsen att be Johan Berglund lämna sitt uppdrag.

- Beslutet var enhälligt. Att han får sluta är en förtroendefråga för en ideell förening som Sfam. Vi har ingenting att anmärka på det arbete Johan Berglund gjort för föreningen utan anser att han har gjort ett bra jobb, säger Annika Eklund-Grönberg.

Avgår även som forskningschef  När Dagens Medicin ringer upp Johan Berglund vill han inte kommentera de brott han åtalas för.

- Jag menar att jag inte är skyldig i sammanhanget. Nu ska det vara en rättslig process kring detta, säger han.

Förutom att han lämnar styrelseuppdraget i Sfam har Johan Berglund även frivilligt avsagt sig sitt uppdrag som forsknings- och utvecklingschef i Landstinget Blekinge.

- Det är uppmärksamheten i lokalpressen som gör att jag slutar. Det har inget att göra med sakfrågan, kommenterar Johan Berglund.

Han kommer dock att fortsätta som läkare i landstinget.  Vad tycker du att du uträttat under tiden som ordförande?

- Bland annat har jag gett föreningen en ekonomisk stabilitet och fått balans i ekonomin.

Johan Berglund har varit ordförande för Sfam sedan hösten 2003. Åtalet mot honom gäller händelser i hans och hustruns gemensamma handelsbolag under tiden före ordförandeskapet, mellan 2000 och 2002.

I den stämningsansökan som lämnats till Ekobrottsmyndigheten i Malmö framgår att han åtalas för grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll samt för grovt skattebrott. Åklagaren yrkar även på näringsförbud under tre år.

Byggde lekstuga för skattepengar   Sammanlagt ska Johan Berglund ha undanhållit närmare en miljon kronor från beskattning.

Det som i deklarationen beskrivits som avdragsgilla rörelsekostnader inom företaget har, enligt åtalet, i själva verket använts till att bygga om och till Johan Berglunds privata villa och barnens lekstuga.

Ombyggnationer som, enligt Johan Berglund, gjordes för att färdigställa en konferensanläggning för företaget.  Dessutom ska han ha fakturerat och gjort skatteavdrag för 25 flygresor. Detta trots att resorna redan var betalda av landsting och andra företag.

Kammaråklagare Carl Renberg som driver åtalet till tingsrätten i Blekinge under våren har en klar uppfattning.

- Det här har aldrig varit någon näringsverksamhet utan ett upplägg för att slippa beskattning, konstaterar han.

Mest anmärkningsvärda anser Carl Renberg att reseavdragen är.

- Här har han tripplat resekostnaderna. För det första är resan betald av landstinget när han ska till Stockholm. För det andra har han sedan konstruerat en faktura på exakt samma resa och fått ersättning för det av de företag som han gjort uppdrag för. Och för det tredje har han gjort skatteavdrag för resan, trots att han inte haft några utlägg, säger Carl Renberg.

Om Johan Berglund döms till fängelse handlar det om minst sex månader och som mest sex år.

Enligt landstingsjuristen Håkan Blomgren har Landstinget Blekinge ännu inte tagit ställning till om Johan Berglund kan fortsätta som läkare i landstinget om han fälls.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev