Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sfinx har fördelar framför EES enligt Läkemedelsverket

Publicerad: 20 juni 2011, 10:36

Läkemedelsverket har jämfört två IT-system som varnar för interaktioner mellan olika läkemedel. Sfinx har fördelar framför EES, enligt myndigheten.


Interaktioner mellan olika läkemedel kan till exempel leda till biverkningar eller utebliven effekt. I dag finns det två IT-system i Sverige som kan upptäcka interaktioner. Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att jämföra systemen.

– De har velat få en belysning av de här två systemen som konkurrerar med varandra inom sjukvård och på apotek, säger Läkemedelsverkets utredare Anders Carlsten till Dagens Apotek.

Swedish Finnish Interaction X-referencing, Sfinx, har utvecklats av ett finskt företag, Medbase AB, och beräknas ha cirka 28 000 aktiva användare i Sverige.

Elektroniskt Expertstöd, EES, togs fram av Apoteket AB före omregleringen av apoteksmarknaden. I dag är det Apotekens Service som har hand om systemet och cirka 450 apotek använder det.

– Det är viktigt att påpeka att EES även innehåller en hel del andra funktioner, som dos, kön och ålder. Interaktionerna är en del av EES medan Sfinx är en ren interaktionsmodul, så vi jämför en del av EES med Sfinx, säger Anders Carlsten.

I rapporten från Läkemedelsverket noteras fördelar med Sfinx jämfört med EES. Ett viktigt skäl är att Sfinx använder det svenska läkemedelssortimentet som grund. EES bygger på ett amerikanskt system och utgår därför från de läkemedel som är godkända i USA.

– Den informationen måste man då stämma av mot de läkemedel som finns i Sverige. Vissa läkemedel finns inte direkt jämförbara, utan man försöker hittar ett som liknar det svenska läkemedlet så mycket som möjligt, och ett visst sortiment i Sverige finns inte alls i USA. Det problemet slipper man med Sfinx, säger Anders Carlsten.

Ett annat skäl är att Sfinx baseras på enskilda läkemedelssubstanser, medan EES till största delen baseras på substansgrupper. Eftersom läkemedel inom samma substansgrupp kan orsaka olika interaktioner är det bättre med ett system som arbetar mot enskilda substanser, anser Läkemedelsverket.

– Den exakta betydelsen av det skulle man behöva titta på i en studie, där man jämför hur systemen fungerar utifrån många olika patienters recept. Men vi har bedömt det som en fördel att Sfinx utgår direkt ifrån läkemedelssubstansen, säger Anders Carlsten.

Läkemedelsverket anser också att det finns fördelar med att använda samma system inom all vård och på alla apotek i Sverige. Orsaken är att alla då skulle använda samma faktaunderlag för att bedöma om det finns risk för interaktioner.

Men myndigheten har inte som uppgift att bestämma vilket IT-system apotekskedjorna väljer, understryker Anders Carlsten.

– Vi har gjort en kunskapssammanställning om systemen och sedan är det upp till de olika parter som är inblandade att ta ställning till hur man vill hantera frågan, säger han.

Läs rapporten (extern länk):

Jämförelse av interaktionsmodulerna i EES och SFINX

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News