Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Silver marknadsförs som ebolabot på Facebook

Publicerad: 27 oktober 2014, 07:26

Ett företag i Skåne marknadsför kolloidalt silver som botemedel mot ebola. Läkemedelsverket reagerar kraftigt.


Kolloidalt silver är små silverpartiklar i en lösning. Helsingborgs  Dagblad rapporterar att sådant marknadsförs mot flera sjukdomar genom en  sluten Facebookgrupp. Bakom gruppen står ägaren till ett företag i  Skåne som säljer kolloidalt silver. Bland annat påstås det bota ebola.

”Det man kan göra är att sprida till vänner och bekanta att det finns en lösning på det hela, kolloidalt silver.”, skriver mannen i Facebookgruppen.

Per-Åke Sandvold, chef på Läkemedelsverkets enhet för kontroll av narkotika och olagliga läkemedel, reagerar kraftigt på påståendena.

– Vi fördömer att man gör medicinska påståenden om produkter som inte är godkända som läkemedel. Känsliga människor utsätts och man tjänar pengar på dem som tar sådana här saker som ett sista halmstrå, säger han till Dagens Nyheter.

Kolloidalt silver är inte ens godkänt som ett kosttillskott och Per-Åke Sanvold anser att det finns gott underlag för en polisanmälan mot mannen som står bakom företaget och Facebooksidan.

– Även om han gör de här påståendena om kolloidalt silver i slutna grupper på Facebook begår han ett lagbrott, säger Per-Åke Sanvold till Dagens Nyheter.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev