onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sista tiden i livet bättre när patienter får tumörer bortbrända från luftvägarna

Publicerad: 14 september 2006, 14:41

Palliativ vård av patienter med tumörer i lungorna kan förbättras. Med rätt behandling kan sängliggande patienter som kippar efter luft komma upp och gå - något som kan förbättra deras sista tid i livet.


För patienter med lungcancer eller metastaser i och omkring bronkerna kan den sista tiden i livet ofta vara svår. Om det är trångt i luftvägarna kan patienten kvävas, och många blir sängliggande på sjukhus med syrgas.

Vid Universitetssjukhuset i Lund har lungmedicinare i 20 år arbetat aktivt med att utveckla pallia­tiv vård för patienter med lung­tumörer ­genom så kallad endo­bronkiell ­terapi. Den går ut på att luftvägarna vidgas eller rensas från tumörer med någon av de tre metoderna laser, diatermi eller stentning.

Endobronkiell terapi ges vid flera lungmedicinska kliniker i landet, framför allt vid universitetssjukhusen. Men enligt Lars Ek, överläkare i lungmedicin i Lund, ges inte behandlingen i tillräckligt stor utsträckning, trots att den innebär stor lindring för patienter med svår andnöd.

- Jämfört med andra länder är inte den här kunskapen tillräckligt spridd i Sverige, säger Lars Ek.

Patienterna slipper kippa efter luft  Han framhåller att endobronkiell terapi är en behandling som gör den sista tiden i livet mycket bättre för patienter med tumörer i lungorna. Patienter som ligger med syrgas ena dagen kan var uppe och gå och andas själva nästa dag efter behandlingen.

- Att slippa ligga och kippa efter luft är en fantastisk lindring även om cancersjukdomen inte botas. Det här är en metod som kan hjälpa patienter med andnöd otroligt mycket, säger Lars Ek.  

Till största delen handlar det om palliativ vård, men för vissa patienter med godartade tillstånd är endobronkiell terapi en del av en botande behandling.

- Det är ju helt onödigt att patienter med godartade tillstånd ska ha problem med att andas, säger Lars Ek, som själv utför behandlingar.

I Lund finns i dag resurser för att ta hand om ett hundratal patienter i pågående behandlingsprogram.

- Behandlingen upprepas varannan eller var tredje månad. Ofta är det mycket att ta bort första gången och sedan behandlar vi i förebyggande syfte för att luftvägarna inte ska täppas till igen, säger Lars Ek.

Han beskriver en snabb utveckling inom fältet. Ny teknik och nya material tas fram hela tiden och Lars Ek framhåller vikten av att Sverige följer med i utvecklingen.

- Det gäller att skaka fram ­resurser och kompetens så att vi inte blir akterseglade. Problem vi delar med kollegorna utomlands är de ökande kostnaderna och svårigheter för medicinare att få tillgång till operationssalar som av tradition är kirurgernas arena, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev