Nyheter
Självklart med patienters journaler på nätet
Publicerad: 19 mars 2013, 12:17
Det finns risker, men på sikt tror Cehis att journaler på nätet ska öka förtroende för vården.
Den landstingsgemensamma organisationen Center för e-hälsa i samverkan, Cehis, har under många år prioriterat frågan om patienternas tillgång till sina journaler på nätet. När Landstinget i Uppsala län i november lanserade sin lösning Din journal följde organisationen utvecklingen noga och för några veckor sedan gick Cehis ut och meddelade att Uppsalas lösning skulle bli nationell.
Ett givet beslut, anser Sofie Zetterström, ansvarig för programområdet invånartjänster på Cehis.
– Absolut, det är en inriktning vi har haft sedan en lång tid tillbaka. Vi är högst medvetna om att det är ett känsligt område men tror på sikt att det kommer att höja förtroendet för vården, säger hon till It i vården.
Vad ser ni för risker?
– Det finns en risk att personer kan få obehagliga besked den här vägen och för att hantera det måste vi se till att det finns en ökad beredskap hos sjukvårdsrådgivningen. Vi har en vision om att sjukvårdsrådgivningen ska få behörighet att gå in och läsa i journaler om en person exempelvis behöver diskutera ett besked mitt i natten. Sedan finns det alltid risker med personer som är svåra att skydda och därför har vi bestämt oss för att vi börjar med mindre kontroversiell information.
Finns det en risk att det blir en förskjutning i arbetsbelastning och att sjukvårdsrådgvningen får mer att göra?
– Vi tror inte det. Ett liknande system finns i Danmark och där har man inte sett någon anstormning av frågor.
Har ni bollat er vision med Datainspektionen?
– Nej, inte än. När vi går vidare så är det självklart att vi kommer att eftersträva en hög säkerhetsnivå och ha en dialog med Datainspektionen. Tanken är att sjukvårdsrådgivningen ska fungera som ombud för flera olika e-tjänster inom till exempel Mina vårdkontakter.
Projektet att omvandla Uppsalas lösning Din journal till en nationell lösning heter Journal på nätet och den färdiga lösningen kommer förmodligen att heta Min journal då den är tänkt att integreras i tjänsten Mina vårdkontakter och i förlängningen även i det Personliga hälsokontot, förklarar Sofie Zetterström i ett tappert försök att reda ut begreppen.
Min journal ska anpassas till den nationella it-infrastrukturen så att den kan hämta information från alla de olika journalsystem som finns i landet. Den mindre kontroversiella information som Sofie Zetterström nämner ovan och som först ska göras tillgängliga är vaccinationsuppgifter, vårdkontakter och journaler från mödrahälsovården. Först ut att ansluta till systemet är landstingen i Norrbotten, Uppsala, Jönköping och Stockholm.
Under hösten 2012 har Cehis även förhandlat med socialdepartementet och har kommit fram till en muntlig överenskommelse om att regeringen ska delfinansiera projektet då det ses som lite av en förutsättning för regeringens initiativ med Personliga hälsokonton som ska lanseras kommande höst.
Tanken är nu att den muntliga överenskommelsen ska sättas på pränt men enligt Sofie Zetterström har regeringens intresse och pengar bara spelat på hur snabbt Cehis kan lansera Min journal – inte på det faktum att den lanseras.
– Vi hade ändå gjort det, men det hade tagit längre tid, säger hon.