Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Självkritik mot Medhelp-avtal

Publicerad: 4 juni 2013, 10:12

De fyra landsting som ingått avtal med Medhelp ångrar att de litat på ”privata aktörers löften”.


”Fyrklövern beklagar utvecklingen, och är självkritiska till att vi litat till privata aktörers löften att de skulle kunna hantera samtalsflödena till ekonomiskt fördelaktiga villkor”. Så skriver Jens Larsson, chefsjurist vid Landstinget i Uppsala län, i ett mejl till bland annat Dagens Medicin om uppsägningen av avtalet med Medhelp.

– Det är andra gången vi har en upphandling av ambulansdirigeringen. Vi har fått jättebra anbud varje gång, men det har hänt saker på vägen. Då måste vi naturligtvis vara självkritiska, se att de anbud som vi får inte alltid upprätthålls, säger Jens Larsson till Dagens Medicin.

Vad kommer ni att göra annorlunda framöver?

– Jag har inget svar på den frågan. Jag vet bara att vi nu har bestämt att vi ska driva det här i egen regi, säger Jens Larsson.

Medhelp har haft uppdraget som operatör av sjukvårdens larmcentral i Landstinget i Uppsala län, Landstinget Västmanland, Landstinget Sörmland och Region Gotland. Men när företaget bad landstingen om mer pengar i maj fick de nej. Landstingen har nu uppgett att de vill ta över ambulansdirigeringen i egen regi.

Landstingen och Medhelp har inte varit överens om vilken information företaget faktiskt har fått innan det stod klart att samarbetet avslutas. Medhelp har uppgett att de informerades via medier, medan Jens Larsson uppger att ledningen fick informationen via sms  innan media informerades.

– Vi från landstingets sida upplever kanske inte att vi inte har fört samtal med Medhelp. Men de samtal som har förts har varit med ledningen.

Är sms ett vanligt sätt att informera på?

– Det är ett sätt att göra det när man snabbt behöver nå någon. Vi ville inte att Medhelp skulle läsa det här i tidningarna, vad vi kom fram till.

– Bakgrunden är ju att man i tv-media har sagt att det är synd att landstinget inte pratar med dem. Det tycker vi är konstigt med tanke på den omfattande korrespondens som har varit mellan oss. Vi upplever att vi haft jättemycket kontakt med dem.

Vad händer nu?

– Nu hoppas vi att Medhelp bidrar till en smidig övergång.

Det är inte aktuellt att fortsätta samarbetet med Medhelp?

– Vi är öppna för diskussion, säger Jens Larsson.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev