torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sju landsting bakom ny läkemedelslista

Publicerad: 26 april 2013, 08:08

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån. Fredrik Cederblad, barnläkare och barnallergolog i Uppsala, har varit med och tagit fram en ny lista över rekommenderade läkemedel för barn.

Ett steg framåt, kallar barnläkaren Fredrik Cederblad en ny lista över rekommenderade läkemedel för barn.


– Det är ett stort problem, vilket man har skrivit ganska mycket om under lång tid, att det finns många områden när det gäller läkemedelsbehandling av barn där lite är gjort vetenskapligt, säger Fredrik Cederblad, barnläkare och barnallergolog i Uppsala.

Han har ingått i den grupp som har tagit fram en ny lista över rekommenderade läkemedel för barn. Listan är ett samarbete mellan de sju landstingen i Uppsala-Örebroregionen och är ett steg framåt innehållsmässigt, tycker Fredrik Cederblad.

Rekommendationerna är uppdelade i kapitel efter olika sjukdomsområden, så som mag-tarmsjukdomar, blodsjukdomar och infektioner. De gäller främst vanliga barnåkommor inom öppenvården och inte specifika sjukdomar som diabetes, cancer eller hormonella störningar.

Enligt Fredrik Cederblad finns mycket kunskap som inte går att få ur FASS, både vad gäller forskning och den kliniska erfarenhet som finns. Den nya listan, som ska vara till hjälp för i första hand allmänläkare och distriktssjuksköterskor, har därför bland annat kompletterats med mer bakgrundsmaterial och referenser. Underlag finns också för respektive rekommendation och uppdateras kontinuerligt på nätversionen.

Att samtliga sju landsting i Uppsala-Örebroregionen har varit med i arbetet och haft synpunkter är också nytt. En bredare bas för att få in synpunkter är viktigt, tycker Fredrik Cederblad.

– Men det är också min bedömning att den lista som kommer ut nu över rekommenderade läkemedel för barn är den bästa som finns i Sverige. Det är väldigt angeläget att så många som möjligt har tillgång till det faktaunderlag som finns.

Läs listan här:

Rekommenderade läkemedel för barn 2013–2014

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev