Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuka östgötar söker inte vård

Publicerad: 5 juni 2007, 11:35

Var fjärde östgöte som behöver vård struntar i att söka läkare. Det visar en studie som Landstinget i Östergötland har gjort.


Missnöje med sjukvården är en av anledningarna till att personer som upplever sig behöva hjälp inte söker sig till sjukvården, enligt Folkhälsovetenskapligt centrum i Landstinget i Östergötland, som står bakom enkätstudien.

– Det kan handla om att de inte får träffa samma läkare eller att personalen saknar specifik ämneskunskap, tillräcklig språklig förmåga eller att det finns brister i bemötandet, säger Madeleine Borgstedt-Risberg, statistiker på Folkhälsovetenskapligt centrum, i ett pressmeddelande.

Enligt enkätundersökningen, gjord bland 16 000 östgötar i mars 2006, upplevde 68 procent att de haft behov av hälso- och sjukvård under de senaste tolv månaderna.

Som svar på en annan av frågorna sade var fjärde östgöte att de inte sökte sjukvård trots att de ansåg att de skulle ha behov av det. I stället valde de att medicinera på egen hand.

Förtroendet för sjukvården bland Östergötlands befolkning som helhet är annars högt, framför allt bland äldre. Sju av tio östgötar säger sig ha stort förtroende för sjukvården, enligt befolkningsenkäten.

Hälften av östgötarna efterlyser ökade öppettider på vårdcentralerna och vill att de ska ha mottagning även på kvällstid på vardagar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev