Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukfrånvaro smittar

Publicerad: 30 maj 2008, 09:11

Hur länge du är sjukskriven beror inte bara på hur sjuk du är, visar en ny forskningsrapport.


Sjukfrånvaroperioden avgörs även av hur länge din fru, make, granne, arbetskamrat eller golfkompis sjukskriver sig när hon eller han är sjuk.

Forskare vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, har genom att studera ett experiment som utfördes i Göteborg 1988 kunnat konstatera att sjukskrivningsbeteendet hos en person påverkas av hur omgivningen ser på sjukskrivning.

Under experimentet tilläts hälften av invånarna i Göteborg att vara sjukskrivna utan uppvisande av sjukintyg i två i stället för en vecka.

Sjukfrånvaron ökade då för denna grupp. Men även för den halva av befolkningen som inte fick förlängd sjukintygsfrihet ökade sjukfrånvaron under experimentet. Och inte nog med det. Det visade sig att sjukfrånvaron även ökade i kommuner gränsande till Göteborg.

Forskarna menar att detta visar hur sociala interaktioner påverkar sjuskrivningslängden.

– Våra resultat visar på en något högre effekt än de fåtal studier som finns av sociala interaktioner i Sverige. Eftersom rapporten bygger på ett experiment och resultaten dessutom är testade på flera olika sätt är resultaten trovärdiga, säger Patrik Hesselius, en av forskarna bakom rapporten, enligt ett pressmeddelande.

Läs rapporten: "Påverkas individen av omgivningens sjukfrånvaro?"

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev