Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukgymnaster betraktar inkomsttak som lagbrott

Publicerad: 8 februari 2013, 08:32

Sjukgymnaster i Stockholm får bara ersättning upp till en viss gräns. Konkurrensverket över­väger att granska reglerna.


De sjukgymnaster som har godkänts i vårdvalet för specialiserad sjukgymnastik i Stockholms läns landsting har i och med avtalet ett inkomsttak på 1,1 miljon kronor per år.

– Det är 300 000 kronor mindre än vad sjukgymnaster som ersätts enligt nationella taxan får. Där har den skäliga ersättningsnivån satts till 1,4 miljoner kronor per år, säger Marie Granberg, ordförande för Föreningen privatpraktiserande sjukgymnaster i Stockholm, FPSS.

Avtalet med landstinget kräver även att sjukgymnasten ska arbeta 40 timmar i veckan. Något som föreningen också reagerar mot.

– Kombinationen med inkomst­taket och kravet på 40 timmars arbetsvecka begränsar våra möjligheter att expandera och innebär att vi bara får ersättning som räcker för att arbeta heltid 37 veckor om året. Det är slöseri med kompetens och resurser att vi inte ska kunna fylla ut tiden och få betalt för mer verksamhet, säger Marie Granberg.

Sjukgymnasterna i Stockholm har påtalat att de ser inkomsttaket som ett brott mot intentionerna i lagen om valfrihetssystem, Lov. Lagen ska enligt förarbetena stimulera till ökat företagande i vårdsektorn, särskilt bland kvinnor och småföretagare.

På Konkurrensverket lyfter Leif Nordqvist, projektledare i just vårdvalsfrågor, på ögonbrynen när han hör talas om inkomsttaket.

– Detta är något som vi skulle kunna titta närmare på. Frågan är om landstingets krav är rimliga. Inom valfrihetssystemen ska alla behandlas lika. Vårdgivaren blir ju i och med inkomsttaket begränsad i sin verksamhet, säger han.

Landstingen har annars stor frihet att formulera kraven för vårdval. Det handlar ju om avtal mellan två parter och den som inte accepterar behöver inte gå med på kraven.

– En vårdgivare som accepterat regelverket kan inte i efterhand klaga. Däremot kan den som inte ställer upp på kraven överklaga till förvaltningsrätten, säger Leif Nordqvist.

Något sådant överklagande som rör vårdvalen inom de olika specialitetsområden som finns i Stockholm känner han dock inte till.

Bengt Haglund, enhetschef för rehabilitering och habilitering inom hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning, skriver i ett skriftligt svar till Dagens Medicin att inkomsttaket är satt för att landstinget ska försäkra sig om kostnadskontrollen inom sjukgymnastik.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News